Raadslid vervolgd voor ronselen van stemmen

Vier inwoners van Bergen op Zoom, onder wie een gemeenteraadslid, moeten voor de rechter verschijnen op verdenking van het ronselen van stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart....

Van onze verslaggever

Ze worden ervan verdacht in de dorpen Halsteren en Lepelstraat 'stelselmatig' personen te hebben benaderd met het verzoek volmachten voor de verkiezingen af te geven.

De ronselaffaire heeft in Bergen op Zoom veel stof doen opwaaien. Burgemeester A. van den Berg maande het Openbaar Ministerie vorige maand snel duidelijkheid te verschaffen om de geruchtenstroom in te dammen. Vooral de verliezers van de afgelopen raadsverkiezingen, die tegelijk met de statenverkiezingen werden gehouden, spraken van stembusvervalsing. Sommigen eisten zelfs nieuwe verkiezingen.

Uit het politieonderzoek, waarin onder anderen de bewoners van een verzorgingstehuis zijn gehoord, blijkt echter dat de mate van stembusvervalsing wel meevalt. Volgens persofficier mr. M. Corten gaat het om 'enkele tot ruim tien ronselgevallen' per persoon. Er zijn dus geen honderden volmachtformulieren geronseld, zoals eerder werd gesuggereerd.

De vier vermeende stemmenronselaars kunnen worden veroordeeld tot een boete van maximaal tienduizend gulden of een maand cel. Justitie geeft de namen niet prijs, maar één verdachte heeft zichzelf al gemeld in de lokale media. Het is gemeenteraadslid en oud-wethouder T. Roosenboom uit Halsteren. Hij zei dat hij begin dit jaar, bij het ophalen van de jaarlijkse contributie onder de achterban van zijn partij Leefbaarheid, ook volmachten heeft geïncasseerd.

'Ik ben daar niet gericht huis-aan-huis de deuren voor langs geweest. Was dat het geval geweest, dan had ik veel meer volmachten opgehaald dan de twaalf die mij nu in de dagvaarding ten onrechte worden aangerekend', zegt hij in BN/De Stem. Volgens Roosenboom is hij gebeld door mensen die hij al jaren kent. 'Toon, de stemkaarten liggen klaar', zouden ze hebben gezegd.

Vorige maand gaf de gemeente eindelijk een overzicht van het aantal volmachten waarvan per stembureau gebruik is gemaakt. Gemiddeld werd in Bergen op Zoom 16,75 procent van de stemmen per volmacht uitgebracht. Lepelstraat springt eruit met 31 procent volmachten. Ook een stembureau in Halsteren scoort hoog: 20 procent.

Na de publicatie van het overzicht is de onrust toegenomen, omdat ook het stembureau in de Bergse wijk Fort-Zeekant een groot aantal volmachtstemmen had: 26 procent. Burgemeester Van den Berg is echter niet van zins de politie om een extra onderzoek te vragen naar mogelijke ronselpraktijken in Fort-Zeekant.

Meer over