Raadslid ontvreemdt geld van vereniging

Opnieuw is een raadslid verdwenen nadat hij geld heeft verduisterd. De Denekampse politicus Arwin van Garderen, tevens ondernemer en penningmeester van begrafenisvereniging Helpt Elkander, zou na de jaarwisseling ruim 21 duizend euro van de vereniging hebben overgeschreven op zijn eigen rekening. Sindsdien is hij spoorloos.

AMSTERDAM - Van Garderen is raadslid voor Lokaal Dinkelland, met drie wethouders en twaalf raadsleden de grootste speler in de lokale politiek. De partij heeft hem van de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen geschrapt en geschorst als lid.

Helpt Elkander heeft een accountant ingeschakeld om te onderzoeken wat er precies is gebeurd; volgens voorzitter en collega-raadslid Berthie Schutte zal het onderzoek twee weken in beslag nemen. 'Er is sinds 2 januari niets meer van hem vernomen. De politie is naar hem op zoek; niemand heeft iets aan zien komen. Hij was gewoon een man zoals u en ik.' De politie geeft vooralsnog geen commentaar.

Van Garderen verkocht modeltreinen, onder meer via een webshop die inmiddels uit de lucht is, en heeft een winkel in Portugese wijnen, olijven, olie en kazen, Casa do Trilho. Die is gevestigd in het 'Spoorhuuske' in Denekamp, een gerenoveerd stationshuis waar een tijdlang een Wereldwinkel was gevestigd en dat door enthousiastelingen als Van Garderen in volle glorie zou worden hersteld.

Burgemeester Roel Cazemier van Dinkelland sprak volgens de website Twente@ctueel van 'een menselijk drama'. De site schrijft ook dat Van Garderen een teruggetrokken vrijgezellenleven leidde. Op de deur van zijn modeltreinenwinkel hangt nu nog een briefje met de tekst: 'Ben even naar de post', en zijn mobiele telefoonnummer. Dat geeft geen gehoor.

Het is de derde keer in korte tijd dat een raadslid in opspraak komt door verduistering. In Utrecht ontvreemdde PvdA'er Bert van der Roest 40 duizend euro van de daklozenkrant. In Amersfoort verdween PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez nadat hij 4.000 euro van de partijrekening had gehaald. Hij pleegde zelfmoord in Spanje.

undefined

Meer over