'Raadsleden zien Balkenende niet meer zitten'

Veertig procent van de CDA-raadsleden vindt Balkenende niet de best denkbare lijsttrekker.

Vooral in Brabant en Limburg is de ontevredenheid groot. Alternatieve lijsttrekkers die door de geënqueteerden worden genoemd zijn Herman Wijffels, Gerd Leers, Cees Veerman en Jan Kees de Jager.

Enige kandidaat

Op 24 april kiest het CDA-partijcongres de lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. Balkenende is door het partijbestuur, daags na het vallen van het kabinet, als enige kandidaat voorgedragen.

Eerder was er uit de - doorgaans strak gesloten - CDA-gelederen al kritiek op de keuze voor Balkenende. Twee leden van het lokale CDA-bestuur in Enschede schreven in een ingezonden stuk in de Volkskrant dat de 'politieke houdbaarheidsdatum’ van Balkenende gepasseerd is, 'we zijn toe aan iemand anders'.

Schreijer-Pierik

Ook vertrekkend Tweede Kamerlid Annie Schreijer-Pierik vond de beslising voor Balkenende veel te snel genomen. ‘De discussie is niet goed genoeg gevoerd’, zei ze. En: ‘Ik hoor om me heen dat mensen zich zorgen maken. Ook over de toekomst van het land, want als je vierde partij wordt, dan tel je niet mee.’

Bij Dit is de dag zei CDA-vicefractievoorzitter Liesbeth Spies overigens dat ‘Annie wel samen met Jan Peter Balkenende campagne gaat voeren’.

Jan Peter Balkenende Beeld ANP
Jan Peter BalkenendeBeeld ANP
Meer over