Raad van Europa doet Rusland in de ban vanwege de Krim

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft Rusland voorlopig in de ban gedaan uit protest tegen het innemen van de Krim.

STRAATSBURG/KIEV - De Russische delegatie reageerde woedend op het besluit van hun collega's Rusland voorlopig te schorsen als lid van de organisatie. Delegatieleider Aleksej Poesjkov noemde het besluit 'weerzinwekkend'. De 18 Russische afgevaardigden hadden de vergaderzaal al voor de stemming uit protest verlaten.

Volgens Poesjkov zal Rusland binnen enkele weken besluiten of het nog langer lid wil blijven van de Raad van Europa, die zich vooral met het bewaken van de mensenrechten en de democratische waarden in de 47 aangesloten landen bezighoudt.

In het Russische parlement gaan al langer stemmen op de organisatie de rug toe te keren.

Groot-Brittannië, Zweden en Polen hebben hun EU-partners voorgesteld een EU-politiemissie naar Oekraïne te sturen om het land te helpen de rust te herstellen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen het voorstel komende maandag bespreken. Het staat wel vast dat Moskou fel gekant zal zijn tegen een dergelijke bemoeienis van de EU met de crisis rond Oekraïne.

De Oekraïense regering zoekt naarstig naar een methode om een einde te maken aan de onrust in het oosten van het land, waar pro-Russische betogers overheidsgebouwen bezet houden.

Interim-president Oleksandr Toertsjinov beloofde de bezetters dat zij niet zullen worden vervolgd, als zij hun actie opgeven. Maar zowel in Donetsk als in Loegansk wezen de betogers die concessie af. 'We gaan door tot het eind. We zullen ons verdedigen', zei een van de bezetters van het provinciehuis in Donetsk. De activisten, die over wapens beschikken, riepen daar eerder deze week een 'onafhankelijke volksrepubliek' uit.

Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov heeft gewaarschuwd dat de autoriteiten de gebouwen desnoods met geweld zullen ontruimen. Kiev is echter bang dat Moskou de betogers te hulp zal komen als het optreden op bloedvergieten uitloopt.

In de zuidelijke stad Odessa kwam het donderdag tot gevechten tussen pro-Russische demonstranten en aanhangers van de ultranationalistische Oekraïense groepering 'Rechtse Sector'.

undefined

Meer over