Raad Rotterdam stemt in met kunstdepot in Museumpark

Een ruime meerderheid in de gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdagavond voor de bouw van het Collectie­gebouw gestemd, het voor publiek toegankelijke depot van Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark.

Visualisatie van het Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen. Beeld  MVRDV
Visualisatie van het Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen.Beeld MVRDV

De fracties van Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie/SGP stemden voor. Drie partijen stemden verdeeld: PvdA, D66 en Nida Rotterdam. Aan het einde van de stemming bleken 33 van de 45 raadsleden voor het nieuwe depot te zijn.

Leefbaar Rotterdam, de collegepartij met het grootste aantal raadszetels, vond het Collectiegebouw eerder te duur en had publiekelijk 'het nut en de noodzaak' van het gebouw betwijfeld. De 41 meter hoge, spiegelende 'bloempot' van architectenbureau MVRDV (dat ook de succesvolle Markthal ontwierp) kost 52 miljoen euro.

Stichting De Verre Bergen, de goededoelenorganisatie van de Rotterdamse familie Van der Vorm (grootaandeelhouder van de investeringsmaatschappij HAL), zou 15 miljoen bijdragen, de rest zou voor rekening van de gemeente zijn.

Donderdag staakte Leefbaar Rotterdam zijn verzet omdat de gemeente niet langer de bouw van het nieuwe depot financiert. Uit vrees dat in de gemeenteraad geen meerderheid voor het Collectiegebouw te vinden zou zijn, was wethouder Adriaan Visser van Cultuur (D66) deze zomer op zoek gegaan naar private geldschieters.

null Beeld MVRDV
Beeld MVRDV
null Beeld MVRDV
Beeld MVRDV

Monument

Dit leidde ertoe dat De Verre Bergen samen met een nog niet bekendgemaakte bank de financiering overneemt. De stichting heeft haar bijdrage verhoogd tot 17 miljoen euro en ook nog eens drie miljoen gereserveerd voor eventuele stroppen. De gemeente, die jaarlijks 2,5 miljoen euro uit het cultuurbudget aan de exploitatie van het Collectiegebouw gaat bijdragen, wordt huurder van het gebouw. 'Daarmee zijn wij over een grote hobbel heengekomen', zei Leefbaar-raadslid Bart Joost van Rij donderdag.

SP en Partij voor de Dieren zijn voor een bijzonder depotgebouw, maar niet in het Museumpark. Deze week riepen 37 landschapsarchitecten het college en de raad ook op het depot niet in het park neer te zetten, omdat het afbreuk doet aan een '(inter)nationaal monument van de landschaps­architectuur'.

GroenLinks en ChristenUnie/SGP willen alleen een depot in het park als de straten daaromheen worden vergroend. Wethouder Visser gaat zich daarvoor inspannen.

Collectiestukken

Het gemeentebestuur is er niet in geslaagd de bezwaren van Erasmus MC weg te nemen. Volgens het medisch centrum staat het Collectiegebouw te dicht op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Sophia Kinder­ziekenhuis. Daardoor zou patiënten in deze kliniek niet langer de vereiste 'prikkelarme' omgeving kunnen worden geboden. Erasmus MC wil dat het Collectiegebouw 20 meter wordt verplaatst. Wethouder Visser wil niet verder gaan dan 3 meter, plus de plaatsing van hoge bomen en het ontspiegelen van een deel van de gevel. Mogelijk stapt het medisch centrum naar de Raad van State om de bouw tegen te houden. Het meningsverschil was reden voor vier van de acht PvdA'ers om tegen te stemmen.

Boijmans -directeur Sjarel Ex ijvert al jaren voor de bouw van een open depot waar de (betalende) bezoeker het werk achter de schermen van zijn museum kan zien. Boijmans kampt met wateroverlast in een van de vijf depots en ruimtegebrek. Het museum beheert 140 duizend collectiestukken die voor 90 procent tot de gemeente behoren.

College, Boijmans en De Verre Bergen denken dat het 'iconische' depot extra inkomsten voor de stad oplevert, net zoals dat in het Spaanse Bilbao gebeurde na de bouw van het Guggenheim Museum. Door de situering van het Collectiegebouw naast Boijmans zou het cultuurrijke Museumpark nog aantrekkelijker worden als toeristische trekpleister. Het open depot is ook een antwoord op de kritiek dat veel kunst opgeslagen ligt in voor het publiek gesloten gebouwen.

Meer over