NieuwsQuote 500

Quote 500: ‘Ongekend jubeljaar’ voor de allerrijksten in ons land

Voor ’s lands geldelite was 2018 een ‘ongekend jubeljaar’, meldt de nieuwe Quote 500. Terwijl de economie met 3,2 procent groeide, steeg het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders het afgelopen jaar met 11,6 procent. Dat is de grootste vermogenssprong sinds 2007, het jaar voordat de kredietcrisis uitbrak.

Charlene de Carvalho-Heineken. Beeld ANP
Charlene de Carvalho-Heineken.Beeld ANP

Volgens de woensdag gepresenteerde jongste versie van de rijkenlijst steeg het totale vermogen van de 500 rijksten tot ruim 163 miljard euro. Dat is gemiddeld 326,7 miljoen per rijke. De Quote 500 wordt nog steeds aangevoerd door Charlene de Carvalho-Heineken. De erfgename van het bierimperium zag haar vermogen met dik 2 procent groeien, tot 12,8 miljard euro. Verder in de topvijf: Frits Goldschmeding (Randstad), luxaflex-koning Ralph Sonnenberg (Hunter Douglas), mediatycoon John de Mol en voormalig chemiemagnaat Hans Melchers, tegenwoordig vooral bekend van zijn museum More.

Het aantal miljardairs in de Quote 500 steeg het afgelopen jaar met één, tot 31. Dat nieuwe lid van de ‘negennullenclub’ – Quote-jargon voor miljardairs – is Arnout Schuijff, medeoprichter van Adyen, het betaalbedrijf dat dit jaar succesvol naar de beurs ging. Quote schat zijn vermogen op 1,1 miljard euro. Vanwege haar belang in Adyen maakte die beursgang ook Mabel van Oranje rijk: zij is met een geschat vermogen van 240 miljoen euro de nummer 149 van de Quote 500.

Makers en takers

Het zakenblad maakt bij de lijst een onderscheid tussen ‘makers’ en ‘takers’. De eerste groep zijn oudgedienden zoals Karel van Eerd van Jumbo, die van hun bedrijf banenmotoren maakten, en daar graag over praten. Tot de ‘takers’ – ‘helaas de snelst groeiende groep’ – rekent het blad de vermogenden die rijk zijn geworden van een app of ingewikkelde beurshandel, die weinig tot niets kwijt willen. ‘De babbel van de vaderlandse techelite is niet zo vlot als het tempo waarin ze hun vermogen vergaarden’, schrijft het zakenblad.

De familie Brenninkmeijer (onder meer C&A) bleef met een geschat vermogen van 22 miljard de rijkste familie van Nederland, voor de families Van der Vorm (onder meer HAL) en De Rijcke (onder meer Kruidvat). Andere bekende namen in de lijst zijn onder andere de nieuwe Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn (op 8, met 1,9 miljard euro), DJ Tiësto (nummer 294, met 140 miljoen euro) en voetbalmakelaar Mino Raiola. Hij blijft met 110 miljoen ruim boven de nieuwe ondergrens van de Quote 500: 80 miljoen euro.

null Beeld
Meer over