Quiz: wind vangen op z'n best

Ook dit jaar kunt u in V Zomer Magazine op zoek naar 12 letters en 1 woord. U maakt ermee kans op prachtprijzen. Onze fotorecensent Merel Bem gaat op zoek naar de hoofdprijs - een echte, dure foto - en valt deze week als een blok voor het verderlichte werk van Sjoerd Knibbeler.

Carel Helder en Mirjam Bosgraaf
null Beeld Sjoerd Knibbeler
Beeld Sjoerd Knibbeler

Het wordt Den Haag vandaag. Vlak bij station Hollands Spoor bevindt zich de multifunctionele ruimte van Liefhertje en De Grote Witte Reus (ja, rare naam, maar hij blijft wel hangen en wanneer je de eigenaars ziet, begrijp je 'm meteen). Hier versmelten galerie, boek- en designwinkel en kunstenaarsinitiatief naadloos met elkaar. Wie zich wil oriënteren op wat staat te borrelen in de keuken van de binnen- en buitenlandse fotografie en wellicht overweegt werk te kopen van jong talent of een al wat gevestigder fotograaf als Marleen Sleeuwits is aan het juiste adres.

Eerst wat semantiek - excuus, maar dat moet. LhGWR werkt eigenlijk uitsluitend met fotografen, maar noemt ze consequent 'kunstenaars'. Nog beter is: 'kunstenaars die in de eerste plaats werken met het medium fotografie'. Maar willen ze daarnaast video's of tekeningen maken, teksten schrijven of een performance doen, dan houdt niemand ze tegen. Het is dus een soepel gebeuren daar in Den Haag, met niettemin de fotografie als baken.

Het kiezen geschiedt in een wipje. Als een blok vallen we voor het vederlichte werk van Sjoerd Knibbeler, dit jaar de winnaar van de Grand Prix op het jaarlijkse mode- en fotografiefestival in Hyères. In de doorlopende serie Current Study (2013) houdt hij zich bezig met het fotografisch vangen van de wind, een onmogelijke taak natuurlijk, die Knibbeler toch tot een bevredigend einde bracht. Kijk maar naar Current Study #3: een wonderlijke, KLM-blauwe combinatie van abstracte schoonheid, aangename verwarring en aandoenlijk houtje-touwtjevernuft.

Hoe werkt het?

Is het een meerkeuzevraag, dan noteert u de letter die staat vóór het door u gegeven antwoord. Is het een open vraag, dan noteert u de eerste letter van het antwoord, tenzij iets anders van u verlangd wordt. Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord. Wellicht handig om te weten: het onderwerp van de quiz is cultureel erfgoed in brede zin; de 12-letterwoorden hebben alle iets uitstaande met de hoofdprijs. Na 6 afleveringen mailt u de 6 woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op een van de prijzen. Inzenden vóór donderdag 27 augustus. Uitslag: maandag 31 augustus in V.

De foto is simpel na te vertellen. De fotograaf knipte, plakte en sealde een stuk doorzichtig afdekplastic (dat je gebruikt om de boekenkast mee af te dekken wanneer de stukadoor komt) uit en weer in elkaar tot een soort veelvormige ballon, prikte die met spijkertjes in de grond, blies er met een bladblazer van onderen lucht in tot het ding vol zat en drukte af.

Het resultaat laat zich een stuk minder eenvoudig vatten. Is het een wolk, een springkussen, een weerkundig experiment, een geheimzinnig dinges? Dat wat zich in eerste instantie als een abstracte en ondefinieerbare vorm openbaart, wint aan herkenbaarheid naarmate je langer kijkt. Kijk daar, die spijkertjes, of daar, de touwtjes waarmee Knibbeler zijn constructie vastbond en die hij expres niet weg photoshopte, omdat hij wil laten zien: 'Ik heb dit gemáákt'.

Desondanks krijg je er nooit helemaal vat op, op die gekke sculptuur waarvan je de bochten en voluptueuze wervelingen niet precies kunt volgen en die alleen bestaat bij gratie van de fotografie. Was Knibbeler er niet geweest met zijn technische houten camera, had hij seconden eerder of later afgedrukt, dan was dit beeld er niet geweest of jammerlijk mislukt. Dit is wind vangen op zijn best.

Current Study #3 komt in een editie van vijf. Dat is gek, zult u denken, een foto is toch bij uitstek een ding dat je eindeloos kunt reproduceren? Klopt, maar daar heeft de kunstmarkt al decennia geleden een stokje voor gestoken. Dat waar onbeperkt veel van is, kan immers niet duur zijn. Meestal verschijnt dus dit soort kunstfoto's in een editie van vijf of tien, of twintig, als de maker nog jong en onbekend is. En dan is het vaak ook nog zo dat naarmate de editie vordert, de prijs oploopt. Voor de laatste foto uit de editie betaalt u meestal meer dan voor de eerste.

We doen het. We betalen voor een print van 120 bij 96 centimeter 1.800 euro. Voor 800 euro komt-ie een slag kleiner. Doen we niet. Heb je eenmaal besloten om een foto van lucht te kopen, doe het dan goed. Zo is Sjoerd Knibbeler de eerste kunstenaar die van de wind kan leven.

Het werk van Sjoerd Knibbeler is t/m 23 augustus te zien in Foam, Amsterdam.

1.Weens gebouw van de kleurrijke architect Friedensreich Hundertwasser. 1 Wat is het?

M Moskee
N Vuilverbrandingsinstallatie
O Klimtmuseum
P Accountantskantoor in de wijk Brigittenau

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

2. Museumobject 2

S Optreed-bh Josephine Baker
R Fries oorijzer, 1882
M Vrouwenharnas Amerikaanse burgeroorlog
N Bilkorset van Roxane, de eerste vrouw van Alexander de Grote

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

3. Die interessante lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. Wat staat erop?

U Mediterraan dieet
R Portugese fado
S Franse gastronomie
E Alle drie

4.En wat uit Nederland?

P Sunderklaas, Waddeneilanden
E Draaksteken, Beesel
H Bloemencorso, Zundert
G Geen van drieën

5. Yotam Ottolenghi's kookboek Jeruzalem gaat over de Jeruzalemse keuken. Als die al bestaat zoveel nationaliteiten en subculturen als de stad herbergt. Van Roemeens joods tot christelijk Arabisch. Van Palestijns tot Oezbeeks. Maar er zijn dingen die iedereen kookt. Ottolenghi: 'Iedereen, maar dan ook iedereen, gebruikt ... en ... voor een salade.'

J
Bulgur en rijst
N
Komkommer en tomaat
W Olijven en geitenkaas
A Courgettes en aubergines

6. Hoogromantiek, vrienden: Kaarslichttafereel in boudoir van Petrus Kiers uit 1841. 6 Waar komt dat woord vandaan, boudoir?

I Van het Franse bouder, pruilen
J Van het Engelse broidery, borduren
K Van het Franse bordel, bordeel
L Van het Engelse bud, ontluiken

null Beeld Petrus Kiers
Beeld Petrus Kiers

7. In de achttiende eeuw werd er iets nieuws bedacht voor Engelands grote tuinen. Een in de grond verzonken omheining, een soort droge slotgracht. Hij is genoemd naar de uitroep die mensen bezigden als ze er eenmaal voorstonden (of invielen).

G Blimey ('Verdraaid')
I Ha-ha ('Aha')
A Oooooh ('Oooooh')
Z Boom ('Boem')

null Beeld .
Beeld .

8.Typische Italiaanse bouwstijl

O Putti
P Punti
B Bolly
T Trulli

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

9.Wat rebetika is.

T Griekse fado
S Slowaakse bluegrass
E Tsjechische flamenco
P Baskische klezmer

10. Monument voor een componist, ergens in Europa. Welke componist?

N Wagner
O Bach
V Sibelius
S Schönberg

null Beeld .
Beeld .

11.Wie is dit dan?

G Grutte Pier
B Bonifatius
A Adrianus, de Nederlandse paus
D De echte Wickie de Viking

null Beeld .
Beeld .

12. IT-girls, swinging sixties. 12 Met de klok mee:

U Edie Sedgwick, Jane Birkin, Marianne Faithfulll, Nico
OTwiggy, Nico, Marianne Faithfull, Jane Birkin
A Edie Sedgwick, Twiggy, Jane Birkin, Nico
E Edie Sedgwick, Jane Birkin, Nico, Marianne Faithfull

null Beeld .
Beeld .
Meer over