nieuws

Quinsy Gario zegt lidmaatschap Bij1 op

Quinsy Gario is geen lid meer van de politieke partij Bij1. Op de algemene ledenvergadering van de partij zou hij niet zijn toegelaten tot de livestream. Dat was voor Gario de druppel die de emmer deed overlopen, schrijft hij op Twitter.

Redactie
Boegbeeld Sylvana Simons en Quinsy Gario, voorheen de nummer twee, van de politieke beweging Bij1.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Boegbeeld Sylvana Simons en Quinsy Gario, voorheen de nummer twee, van de politieke beweging Bij1.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het partijbestuur en Gario liggen al maanden in de clinch. De top van Bij1 wilde de antiracisme-activist in juni uit de partij zetten, omdat Gario volgens een nooit openbaar gemaakt rapport ‘manipulatief en toxisch gedrag’ zou hebben vertoond. Hij herkende die beschuldigingen niet en vond dat het bestuur ‘zijn leven in gevaar bracht’ ermee. Zondag zouden de leden van BIJ1 stemmen over het royement van Gario, tijdens een digitale algemene ledenvergadering.

Gario, nummer 2 op de kandidatenlijst bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, zou in die vergadering spreektijd krijgen om zich te verdedigen. Maar volgens hem heeft hij uiteindelijk geen toegang tot de livestream gekregen. Door de ‘technische problemen’ besloot Gario eieren voor zijn geld te kiezen. ‘Weet je wat, het hoeft voor mij niet meer. Ik ben geen lid meer’, schrijft hij op Twitter.

Tegen de NOS voegt Gario eraan toe dat hij ‘wegens persoonlijke omstandigheden geen energie meer in de kwestie wil steken’.

Meer over