Quick-Step soeverein in 'Nibali-stad' Messina: etappewinst en het roze

Ocharme. De 23-jarige Sloveen Luka Pibernik (Bahrein-Merida) dacht dat hij de etappe had gewonnen. Daar op de Via Garibaldi lag inderdaad de finishlijn. Maar terwijl hij rechtop op zijn fiets ging zitten, klonk de bel voor de laatste ronde. Nog 6 kilometer. Het ongeloof van de euforie duurde een paar tellen. Daarna kwam het besef. Een bitter soort ongeloof. De tv-rubrieken in talkshows ook weer gevuld. Dit gun je niemand.

Gaviria passeert de meet als eerste. Beeld afp
Gaviria passeert de meet als eerste.Beeld afp

Een rondje later was het de Colombiaan Fernando Gaviria die zijn tweede etappezege pakte. Na een geslaagd voorjaar met onder andere de winst van Philippe Gilbert in de Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race is de Belgische ploeg Quick-Step ook in Italië zeer succesvol. De jonge Luxemburger Bob Jungels rijdt in de roze trui en Gaviria won ook al de derde etappe.

Dat terwijl het een Italiaanse dag had moeten worden. Op de Italiaanse omroep RAI kwamen ijdelehoopfeitjes voorbij als: '14 van de laatste 19 giro etappes gereden op 10 mei werden gewonnen door een Italiaan'. Laat die nationale heldenverering maar aan de Italianen over.

De finish lag woensdag niet voor niets in Messina, de geboortestad van titelverdediger Vincenzo Nibali. Dat de aankomstplaats 'echt niets' te maken zou hebben met het feit dat de 'Haai van Messina' hier is geboren, zoals de organisatie probeerde, klonk niet heel geloofwaardig.

De mooiste verhalen van honderd jaar Giro d'Italia

Italië-correspondent Jarl van der Ploeg en wielerverslaggever Just Fontein reizen langs het parcours van de honderdste Giro d'Italia op zoek naar de mooiste verhalen.

Nibali-città

De honderdste Giro d'Italia is een soort tijdreis door de wielergeschiedenis van het land, waarin alle grote namen van weleer worden geëerd. Dus voor de gelegenheid was Messina opgetuigd tot Nibali-city. Of beter: Nibali-città. In de vipbox bij de finish lieten mama, papa en opa Nibali zich fêteren door de organisatie. De stad is trots. Sicilië is trots. En het land hoopt op een nieuwe Girozege.

Tijdens de etappe van woensdag maakte de Italiaan geen kans op de overwinning. Nibali's ploeg Bahrein-Merida reed in de relatief korte, vlakke etappe slingerend langs de Siciliaanse kust regelmatig op kop, om toch even in beeld te fietsen, maar een massasprint was onvermijdelijk.

Dat moet Nibali's teamgenoot Pibernik toch hebben geweten. Maar gesteund door de tienduizenden toeschouwers in het centrum van Messina zal de wil om te winnen het hebben gewonnen van de ratio. Geen noviteit in het wielrennen. Sterker: daar komt de keuze om beroepsrenner te worden in feite op neer.

De haai van Messina laveert tussen de high fives. Beeld afp
De haai van Messina laveert tussen de high fives.Beeld afp

Kruijswijk

Voor de klassementsrenners kwam de saaie sprintetappe goed uit. Zeker voor Steven Kruijswijk, die dinsdag nog hard ten val kwam aan de voet van de Etna. Hij reed in de vijfde etappe rond met verbonden knie en enkel, maar dat mocht geen naam hebben, klonk het vanuit zijn ploeg LottoNL-Jumbo. Veel meer dan wat pleisters met gaas was het niet. De schade viel ook mee, bezwoer Kruijswijk dinsdag na de aankomst boven op de Etna. Hij kon snel de bus in. Douchen.

Voor Nibali duurde de etappe een stuk langer. Ellebogend tussen al zijn fans waren er foto's, handtekeningen en tv-interviews. En bij de bus van Bahrein bleef het ondanks de afwezigheid van de kopman druk. Men was op zoek naar Pibernik, de arme stakker. Maar Pibernik bleef binnen. Groot gelijk.

Kruijswijk met wat gaas op zijn knie, het mag geen naam hebben. Beeld afp
Kruijswijk met wat gaas op zijn knie, het mag geen naam hebben.Beeld afp

U was op zoek naar de mooiste wielerverhalen?

De moeder van 'Enzo' Nibali heeft een winkeltje nabij de etappefinish in Messina. Thuis is hij zelden. 'Het doet pijn, maar anders was hij nooit gekomen waar hij nu is.'

De Etna
, de rokende vulkaan op Sicilië, is het slotdecor van de Giro. 'Ze overvalt je.'

Wilco Kelderman gold als een ronderenner met toekomst. In de Giro is hij knecht van Dumoulin. Kan hij de stress van het kopmanschap niet aan? 'Echt onzin.'

Waar is de nieuwe Marco Pantani? Italië snakt naar een renner met charisma: dopingverleden geen bezwaar.

Meer over