Queen's Guard voortaan achter hek

Toeristen die op de foto willen met de wereldberoemde Queen's Guard in Londen hebben pech gehad. De Guard staat niet langer op wacht buiten de Britse paleizen, maar achter een hek, uit angst voor een terreuraanval van een 'lone wolf'. Dat schrijft het Britse dagblad de Daily Mail.

Charlotte Boudesteijn
De Queen's Guard marcheert voor Buckingham Palace. Beeld AFP
De Queen's Guard marcheert voor Buckingham Palace.Beeld AFP

Alleen bij The Horse Guards Parade, een grote paradeplaats in Londen bij Whitehall, staan de soldaten nog voor het hek. Ze worden beschermd door vier gewapende politieagenten. De agenten zijn onder andere gewapend met pistolen en tasers.

Volgens de Daily Mail zijn de soldaten bij Clarence House, St James Palace, Windsor Castle en de Horse Guards Parade verplaatst. De soldaten staan bekend om hun hoge hoeden, gemaakt van berenvacht.

Terreurdreiging

De website Royal Central meldde eerder deze maand al dat de Guard achter hekken staat. Volgens de website zijn de posten waar de soldaten op wacht staan buiten Clarence House en St James's Palace begin november al verplaatst.

De soldaten worden beter beveiligd als reactie op de moord van de Britse militair Lee Rigby. Twee mannen reden de 25-jarige Rigby aan en staken hem daarna dood met een kapmes. Ook de aanval door een schutter op het Canadese Parlement in Ottawa dit jaar is reden voor Londen om de Guard beter te beschermen. Bij die aanval overleden de schutter en een militair.

De bloemenzee op de plek waar de Britse militair Lee Rigby omgebracht werd, vorig jaar mei. Beeld reuters
De bloemenzee op de plek waar de Britse militair Lee Rigby omgebracht werd, vorig jaar mei.Beeld reuters

Al Qaida

Volgens de Daily Mail hebben aan Al Qaida gerelateerde groeperingen terroristen opgeroepen om aanvallen te plegen op Britse soldaten en politieagenten. Vorige maand werden Britse politiechefs nog gewaarschuwd om niet in uniform van en naar hun werk te reizen. Islamitische terroristen zouden de chefs als een doelwit zien.

De laatste keer dat de Guard achter de hekken verdween was in 1980, toen uit angst voor een aanslag van de IRA.

Meer over