Queen heeft 7.564 doeken

De koninklijke familie in Groot-Brittannië heeft 7.564 olieverfschilderijen in haar bezit.

AMSTERDAM - Dat is beduidend meer dan de schilderijenverzameling van National Gallery (2.300 exemplaren) en Tate (5.300), maar minder dan die van Prado (7.600), Louvre (9.000) en de Hermitage in Sint Petersburg (16.900). Het Rijksmuseum in Amsterdam beschikt over 4.902 schilderijen, waarvan een groot deel in depot.

De omvang van de schilderijen in de Britse koninklijke collectie is bekend gemaakt door The Art Newspaper. Volgens de kunstkrant is het voor het eerste in vijfonderd jaar dat het aantal collectiestukken wordt bevestigd.

Deze zomer begint een grootschalig onderzoek naar de verzameling, die topstukken bevat van onder meer Pieter Breugel de Oude, Rembrandt van Rijn en Anthony van Dyck. De conditie van elk schilderij zal worden geïnspecteerd.

Ook worden de doeken gefotografeerd . De foto's zullen op internet worden gepresenteerd, zodat de omvang van deze collectie voor het eerst voor het publiek duidelijk wordt. Nu zijn al beelden van 4.230 doeken online gepubliceerd, maar vaak zijn die van slechte kwaliteit.

Vier conservatoren zullen dertien koninklijke verblijven, verspreid over Groot-Brittannië, kamer voor kamer onderzoeken, geassisteerd door technici. Begonnen wordt met de kunstwerken die hangen in Osborne House (een voormalige koninklijke residentie op het Zuid-Engelse eiland Wight, nu eigendom van English Heritage), het koninklijk landgoed Sandringham (in Norfolk) en het kasteel waar koninginElisabeh en haar gezin graag vakantie viert: Balmoral in Schotland.

undefined

Meer over