nieuwskersttoespraak

Queen Elizabeth: coronavirus heeft mensen uit elkaar gehouden en bij elkaar gebracht

Het coronavirus heeft mensen uit elkaar gehouden, maar tegelijkertijd bij elkaar gebracht. Dat was vrijdagmiddag de strekking van de kersttoespraak van Koningin Elizabeth.

Patrick van IJzendoorn
Queen Elizabeth refereerde in de  toespraak niet aan de Brexit-deal die haar premier een dag eerder had gesloten. Beeld AP
Queen Elizabeth refereerde in de toespraak niet aan de Brexit-deal die haar premier een dag eerder had gesloten.Beeld AP

Verwijzend naar het Bijbelse verhaal van de Goede Samaritaan, de 200ste geboortedag van Florence Nightingale en het graf van de Onbekende Soldaat in Westminster Abbey prees de 94-jarige vorstin het altruïsme dat veel van haar landgenoten in dit moeilijke jaar hebben getoond. Ofwel: de vriendelijkheid van vreemdelingen.

Ook voor de Britse koningin is dit een sombere kerst. Waar ze de kerstdagen normaal gesproken met haar familie op het buitenhuis Sandringham viert, zit ze nu met haar bijna 100 jaar oude echtgenoot op Windsor Castle, bijgestaan door een uitgedunde hofhouding. Naar de kerk is Elizabeth, hoofd van de Anglicaanse kerk, deze keer niet gegaan. Op de tafel naast haar stond een foto van Prins Philip. Ze droeg een paarse jurk en een broche met parels die ze van haar moeder heeft geërfd.

Net als vorig jaar werd de veel bekeken toespraak, ter verlevendiging, afgewisseld door beelden uit het voorbije jaar. Het ging haar daarbij bijvoorbeeld om werkbezoeken van haar oudste zoon Charles en zoomconferenties met mensen uit alle hoeken van het Gemenebest. Tevens waren er beelden van Kapitein Tom Moore, de honderdjarige die miljoenen voor de zorg had opgehaald door met zijn rollator rondjes bij zijn huis te lopen. In de zomer werd deze oorlogsveteraan door de koningin geridderd.

Knuffel

Elizabeth zei net als veel landgenoten een knuffel of een simpele handreiking te missen tijdens deze dagen. Het gemis geldt niet alleen voor Christenen, zo benadrukte ze. Alle gelovigen hebben, zo vertelde ze, hun feestdagen dit jaar op een ingetogen wijze moeten vieren. Er is evenwel, zo hield ze haar gehoor voor, altijd licht, zoals het licht dat ze enkele maanden terug in Windsor zag tijdens het lichtjesfeest van de Indiase gemeenschap. Dat licht is volgens haar ook zichtbaar als mensen elkaar helpen.

Ze refereerde in de eerder opgenomen toespraak niet aan de Brexit-deal die haar premier een dag eerder had gesloten. Brexit kwam sowieso niet expliciet ter sprake. De toespraak werd voorafgegaan door een legerorkest dat bij Windsor Castle God Save the Queen speelde en afgesloten met Handels Joy to the World. Deze Christmas Carol werd gezongen door een bekend koor van uit verplegend personeel uit de ziekenhuizen van Greenwich en Lewisham. Voor de koorleden was dit ‘koninklijke optreden’ een verrassing.

Meer over