Vijf voornemensvan Boris Johnson

Queen Elizabeth belooft namens Boris Johnson een ‘Gouden Eeuw’

Donderdag mocht koningin Elizabeth in haar Queens’ Speech vertellen wat haar net herkozen premier zoal van plan is.

Koningin Elizabeth lees de troonrede voor, met kroonprins Charles naast zich. Beeld AFP
Koningin Elizabeth lees de troonrede voor, met kroonprins Charles naast zich.Beeld AFP

Voor de tweede keer binnen drie maanden heeft de Britse koningin Elizabeth donderdag een troonrede voorgedragen. Het was een grote dag voor de net herkozen premier Boris Johnson, die tijdens de opvallend sobere ceremonie grijnzend door het Paleis van Westminster liep. Naast hem keek oppositieleider Jeremy Corbyn, die eerder op de dag de deur van zijn dienstauto in het gezicht van een journalist had dichtgesmeten, stuurs voor zich uit. Het was nu Johnson die het woord radicaal in de mond nam. Volgens hem is de Queen’s Speech ‘de radicaalste van onze generatie’. In het Lagerhuis kondigde hij een ‘Gouden Eeuw’ aan. Wat zijn de hoogtepunten?

De Brexit komt eraan

Om te benadrukken dat de Brexit op 1 febuari 2020 een feit is, maakte de regering bekend dat het speciale Brexit-ministerie, het Department of Exiting the European Union, op 31 januari zal worden opgeheven. De Brexit-ambtenaren zullen over andere departementen worden verdeeld. Vooral het ministerie voor Internationale Handel kan mankracht gebruiken. Om Brexit Day extra feestelijk te maken, pleiten brexiteers ervoor om de klokken van de Big Ben, die door een renovatie het zwijgen zijn opgelegd, om middernacht te laten klinken.

De zorg staat niet te koop

In het hart van de beleidsplannen bevindt zich de National Health Service. De komende vijf jaar krijgt de gezondheidszorg bijna veertig miljard euro extra, een belofte die wettelijk is vastgelegd. Hiermee wil Johnson niet alleen zijn Brexit-belofte goeddeels nakomen, maar ook de Conservatieven vrijwaren van het verwijt dat ze de zorg verwaarlozen. De NHS zal nadrukkelijk niet worden overgeleverd aan Amerikaanse investeerders. Dit is belangrijk met oog op de verkiezingen van 2024. De premier wil zeker twee termijnen aan de macht blijven.

Leden van de House of Lords nemen plaats voor de troonrede.  Beeld AP
Leden van de House of Lords nemen plaats voor de troonrede.Beeld AP

Maak winkelen weer groots

Een groot probleem vormt de leegloop en verloedering van de winkelstraten. Dat is met name een klacht van kiezers in Midden- en Noord-Engeland, waar de nieuwe vrienden van de Conservatieven wonen. Om de kaalslag tegen te gaan, belooft de regering onafhankelijke winkels, kroegen en bioscopen een korting van 30 tot 50 procent te geven op de gemeentebelastingen en heffingen voor bedrijven. Om dit te bekostigen, komt er een extra belasting voor internetwinkels.

Een vleugje John le Carré

Naar aanleiding van de Russische novitsjok-aanslagen in Salisbury zullen Britse geheime diensten meer bevoegdheden krijgen bij het opsporen en identificeren van spionnen op Brits grondgebied. Net als de Amerikanen willen de Britten een registratieplicht voor eenieder die een ander land op politieke of quasi-politieke wijze vertegenwoordigt. Ook moeten deze mensen, diplomaten veelal, informatie geven over hun financiën. Rechtsgeleerden gaan de uit 1351 stammende Hoogverraad-wetgeving moderniseren.

Boris Johnson en Jeremy Corbyn op weg naar de troonrede.  Beeld AFP
Boris Johnson en Jeremy Corbyn op weg naar de troonrede.Beeld AFP

Wie wil er nog naar Engeland varen?

Een Nederlander die in het Verenigd Koninkrijk wil werken, moet goed Engels spreken, mag geen strafblad hebben, dient hoogopgeleid te zijn en over een aanbod van een werkgever te beschikken. Volgens een immigratiewetgeving naar Australische voorbeeld zal een burger uit de Europese Unie aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen als een Vietnamees of een Venezolaan. Tevens moet een nieuwkomer vijf jaar lang een speciale heffing betalen om eventuele zorgkosten te dekken, een bedrag dat ergens tussen de 450 en 700 euro zal liggen.

Boris Johnson en getrouwen richten pijlen op de BBC, de ‘Biased Broadcasting Corporation’
Na de verkiezingszege van de Conservatieven voelt de BBC nattigheid. Er zullen grote veranderingen aankomen, deels gedreven door rancune. Te beginnen bij het kijk- en luistergeld.

Meer over