nieuws

Quarantaineplicht voor reizigers uit Servië, Roemenië kleurt geel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken past deze week meerdere reisadviezen voor Nederlandse reizigers aan. Voor onder andere Roemenië en Servië gaan strengere regels gelden, Uruguay gaat juist van oranje naar geel.

Twee mannen schaken op de groene markt van Belgrado (Servië). Beeld AP
Twee mannen schaken op de groene markt van Belgrado (Servië).Beeld AP

De nieuwe adviezen gaan donderdag in, de nieuwe regels bij terugkeer in Nederland gelden vanaf zaterdag. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De kleurcodes zijn gebaseerd op adviezen van het RIVM.

Roemenië was een van de weinige groene landen in de Europese Unie, maar kleurt nu ook geel. Dat betekent dat binnen de EU alleen Polen, Tsjechië en Slowakije nog groen zijn, voor deze landen gelden geen bijzondere risico’s. Bij terugkeer vanuit een geel land moeten reizigers een test-, herstel-, of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 12.

Voor reizigers vanuit Roemenië is het vanaf zaterdag verplicht een coronabewijs te tonen bij de Nederlandse grens. De Roemeense besmettingscijfers waren de hele zomer erg laag, maar lopen sinds begin september snel op. Het aantal gemelde besmettingen is nu ongeveer even hoog als dat in Nederland.

Ook Servië en Azerbeidzjan kampen met snel stijgende coronacijfers, deze landen zijn aangewezen als zeerhoogrisicogebied. De kleurcode blijft oranje, maar reizigers naar Nederland moeten zich vanaf zaterdag laten testen en verplicht 10 dagen in quarantaine. Dit geldt ook als zij volledig gevaccineerd zijn. Voor niet-gevaccineerde inwoners geldt een EU-inreisverbod.

Anguilla en de Palestijnse Gebieden worden vanaf deze week ook als zeerhoogrisicogebied beschouwd, de test- en quarantaineplicht gaan zaterdag in, er is geen EU-inreisverbod voor deze gebieden.

Reizigers uit Uruguay hoeven vanaf zaterdag niet meer in quarantaine bij terugkomst in Nederland, een coronabewijs is dan voldoende. Uruguay kleurt dan geel op de reisadviezenkaart. De rest van Zuid-Amerika blijft oranje of rood.

De reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie baseert het ministerie voornamelijk op de EU-lijst van covid-veilige landen. Japan, Albanië, Armenië, Bermuda en Brunei Darussalam zijn van deze lijst gehaald, en gelden vanaf donderdag als hoogrisicogebied. Voor inwoners van deze landen die niet volledig gevaccineerd zijn geldt een EU inreisverbod. Iedereen van 12 jaar of ouder die uit deze landen naar Nederland komt moet een coronabewijs kunnen laten zien. Deze regels blijven ook gelden voor Kazachstan en Dominica, voor deze landen is het risiconiveau verlaagd van ‘zeer hoog’ naar ‘hoog’. De quarantaineplicht voor reizigers uit deze landen wordt afgeschaft.

Meer over