Quarantaine Azië-reizigers opgeheven

De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben zondag de quarantaine opgeheven, die zaterdag was opgelegd aan de passagiers van een vliegtuig dat op weg van New York naar Singapore in Frankfurt een tussenstop maakte....

ANP

De 235 passagiers en bemanningsleden werden zaterdag eerst door de autoriteiten geregistreerd en vervolgens gevraagd hun verblijfplaats niet te verlaten. De zieke man moest naar een geïsoleerde afdeling van het universiteitsziekenhuis van Frankfurt. Volgens een behandelend arts is de conditie van de 32-jarige man zondag verslechterd en blijft hij voorlopig in isolatie.

Ook zijn schoonmoeder en zijn zwangere vrouw vertoonden enkele verschijnselen van de ziekte en worden eveneens geobserveerd. De arts heeft in Hongkong mogelijk mensen verpleegd die de ziekte onder de leden hadden. Bij hem zou de oorzaak en de aard van de aandoening nog steeds niet zijn vastgesteld.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) gaf zaterdag een ernstige waarschuwing uit over de mysterieuze besmettelijke longontsteking. De WHO-chef, Gro Harlem Brundtland, noemde de ziekte een bedreiging van de gezondheid in heel de wereld. Vermoedelijk heeft de longontsteking, die ernstige ademhalingsproblemen veroorzaakt, sinds februari aan negen mensen het leven gekost.

De WHO heeft de afgelopen week melding gekregen van meer dan 150 nieuwe gevallen van het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), dat zij omschrijft als een a-typische longontsteking waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Koortsachtig onderzoek in laboratoria heeft nog niet aan het licht gebracht of de ziekteverwekker een virus of een bacterie is.

De ziektegevallen zijn gemeld vanuit Canada, China, Hongkong, Indonesië, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Volgens een WHO-medewerker zijn onlangs in Canada twee mensen overleden, die het virus waarschijnlijk hadden. De besmettelijke longontsteking kostte donderdag in Hongkong het leven aan een Amerikaanse zakenman. In ziekenhuizen in Hongkong en Vietnam zijn in totaal ruim negentig mensen opgenomen die met het virus zijn besmet.

In Nepal zijn de afgelopen twee weken zeker 21 mensen overleden aan een ziekte die ook gepaard gaat met ernstige ademhalingsmoeilijkheden. De meeste slachtoffers waren bejaarden en kleine kinderen. Ongeveer vierhonderd mensen zijn besmet. Het is nog niet bekend of het in Nepal ook om SARS gaat. Het mysterieuze virus dook in februari voor het eerst in China op.

Het Nederlandse ministerie van VWS doet geen mededelingen over de ziekte, aldus een woordvoerder. Maandag is er overleg op het departement.

Meer over