Nieuws

QR-codes geven uitleg na boomkap: dit hout eindigt níét in de biomassa

Staatsbosbeheer timmert voortaan QR-codes op houtstapels om uit te leggen welke bestemming het hout krijgt. Argwanende wandelaars die vrezen dat de bomen verwerkt worden tot biomassa of brandhout, worden zo van uitleg voorzien.

Abel Bormans
Deze gekapte bomen worden niet verwerkt tot biomassa. Beeld Richard Brocken / Hollandse Hoogte
Deze gekapte bomen worden niet verwerkt tot biomassa.Beeld Richard Brocken / Hollandse Hoogte

Ze worstelden er bij Staatsbosbeheer al een tijdje mee: boze wandelaars die na het zien van gekapte bomen bosbeheerders argwanend aanspreken of dramatische teksten op sociale media plaatsen met teksten als ‘De hele Veluwe verdwijnt beetje bij beetje in de biomassa-oven!!’

Om wandelaars meer tekst en uitleg te geven, ontwikkelt Staatsbosbeheer in samenwerking met de Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH) labels met QR-codes voor op de houtstapels. Andere terreinbeheerders, zoals Natuurmonumenten en de provinciale landschappen, gaan de labels ook gebruiken. Via de website waargaatdithoutnaartoe.nl zien wandelaars dan welke van in totaal zeven verschillende bestemmingen het hout krijgt. En om ze gerust te stellen: hout krijgt altijd een zo hoogwaardig mogelijke bestemming, aldus Staatsbosbeheer.

Zo worden mooie, stevige eiken voor niets anders gebruikt dan om planken en balken van te maken, om huizen en meubels mee te bouwen. Is de kwaliteit iets minder, dan wordt er plaatmateriaal van gemaakt, ook voor in de bouw. Een kwaliteitstrede daar weer onder eindigt als karton of papier. Alleen de houtsoorten die ook deze selectiecriteria niet overleven – de toppen of dunne takjes – eindigen soms als brandhout of in de biomassa. Op ‘arme groeiplaatsen’, zoals zandgronden, blijft dit restmateriaal liggen om daar de bodem te voorzien van meer voedingsstoffen. The circle of life.

Hout zo lang mogelijk gebruiken

‘Hoe langer wij het hout gebruiken, hoe langer de koolstof in het hout blijft zitten’, zegt woordvoerder Imke Boerma van Staatsbosbeheer. ‘Daar zorgen we dan ook voor.’ Pas als geen andere bestemming meer wordt gevonden voor het hout, wordt het verbrand of blijft het rotten in het bos. Voor een deel draagt dat bij aan onze energievoorziening, maar er komt dan wel koolstofdioxide vrij.

Boerma benadrukt dat er verschillende redenen kunnen zijn om tot houtkap over te gaan. Zo zorgt dunning, het selectief weghalen van een aantal bomen, ervoor dat andere soorten bomen meer ruimte krijgen. Resultaat: een bos met meer biodiversiteit. Ook wordt soms ruimte gegeven aan een nieuwe, jongere generatie bomen. Dat zorgt voor een evenwichtigere leeftijdsbouw in het bos.

Toegegeven, bossen hebben verschillende functies in Nederland: natuur, recreatie of houtkap. Boerma: ‘Er wordt inderdaad in sommige bossen gericht hout geoogst.’ Maar, zo stelt hij wandelaars gerust: ‘Wij oogsten altijd maximaal 75 procent van wat er ook weer bijgroeit.’

Dat kan helaas niet van alle Europese bossen gezegd worden, geeft Boerma toe. De rol van de argwanende Nederlander mag daarbij niet worden onderschat. Nederlanders gebruiken namelijk veel hout op jaarbasis: per persoon ongeveer een kubieke meter. Slechts 10 procent van dat hout komt uit Nederland, een groot deel, bijvoorbeeld, uit Scandinavië.

Meer over