Qatars hoop voor het WK in eigen land

De Aspire Academy is hét opleidingsinsti-tuut voor voetballers in Qatar. De Asia Cup was tot nu toe het grootste succes. Nu zijn de ogen gericht op het WK van 2022.

Elftalfoto van het succesvolle nationale Qatarese team onder 19 jaar. Ze zijn allen opgeleid bij de Aspire Academy. Beeld reuters
Elftalfoto van het succesvolle nationale Qatarese team onder 19 jaar. Ze zijn allen opgeleid bij de Aspire Academy.Beeld reuters

Als volkshelden werden ze binnengehaald tijdens hun parade over de Corniche van Doha, de kilometers-lange promenade die in de Qatarese hoofdstad langs de Perzische Golf slingert. De winst van de voetbalploeg onder 19 jaar op de Asian Cup werd omarmd als het grootste succes voor de Aspire Academy sinds de emir van Qatar in november 2005 de opening verzorgde.

Het vlaggeschip van het nationale sportcentrum vormt tevens de blauwdruk van de ploeg die over zeven jaar een afgang moet voorkomen bij het WK voor eigen publiek. In Myanmar versloeg Qatar in oktober landen met een WK-historie, zoals China, Irak en medefinalist Noord-Korea. De spelers hebben één ding gemeen: ze zijn opgeleid door Aspire, dat zich ten doel heeft gesteld de jeugdacademies van clubs als Ajax, Barcelona en Manchester City naar de kroon te steken.

Het scoutingsapparaat is enorm te noemen, met naar verluidt duizenden paren ogen die vooral in Afrika naar talent speuren. Daartoe schiep Aspire 'Football Dreams', een talentenjacht waaraan in 2010 600 duizend Afrikanen uit vijftien landen deelnamen. Een deel van hen kwam terecht bij Aspire Senegal, de gelukkigeren behoren tot de 189 kinderen die sporten en naar school gaan op de moederacademie in Qatar.

Beroemd is de man die de voetbaltak van Aspire adviseert: Bora Milutinovic was van acht landen de bondscoach, waarvan vijf bij de WK's tussen 1986 en 2002. Nooit echter zegt de Serviër te hebben gewerkt met faciliteiten zoals Qatar die te bieden heeft. 'Ik dacht alles al te hebben gezien in het voetbal. Totdat ik hier kwam.'

De voetballers trainen er doordeweeks - in het weekend komen ze in actie voor hun club. Als de tijd rijp is, dienen ze ervaring op te doen in grotere voetballanden. De spelers van het elftal tot 17 jaar lopen bijvoorbeeld stages van één of twee maanden bij buitenlandse clubs. Die van het succesvolle onder 19-team voetballen allemaal buiten Qatar, waaronder bij AS Eupen. De Aspire Academy heeft momenteel tien spelers gestald bij de Belgische eerstedivisionist die ze in 2012 overnam.

Aan Qatarese voetbalelftallen kleeft dezelfde vraag: hoe Qatarees zijn die eigenlijk? Zo leunt de nationale ploeg op spelers uit allerlei windstreken die de naturalisatieprocedure doorliepen, ontdekte de Volkskrant vorig jaar. Ghanezen, Soedenezen en spelers uit Koeweit voetballen onder de vlag van hun nieuwe land. Beroemd in de Arabische regio is ook de geboren Uruguayaan Sebastián Soria, die ruim honderd keer voor Qatar uitkwam.

De meest getalenteerde voetballers in Qatar zijn vaak kinderen van Palestijnen, Egyptenaren en Soedanezen die ooit naar Qatar trokken, zegt voetbaltrainer René Meulensteen. Hij werkte acht jaar in het land en coachte onder meer de nationale jeugdploeg.

Volgens Ed Graper hoeft niemand te twijfelen aan de totstandkoming van de jongste elftallen bij Aspire, waarover hij de verantwoordelijkheid draagt. 'Wie niet geboren is in Qatar, moet wel heel goed zijn voordat we hem kiezen. Ik kan hem bijvoorbeeld niet selecteren bij een internationaal toernooi, omdat hij hier niet vandaan komt. Bovendien zijn Qatarezen een trots volk. Je wordt niet zomaar genaturaliseerd.'

null Beeld ChinaFotoPress via Getty Images
Beeld ChinaFotoPress via Getty Images
Meer over