Nieuws

Qatar waarschuwt voor opnieuw isoleren Taliban: ‘Een van de consequenties toen was 9/11'

Qatar, dat goede banden heeft met de Taliban, heeft een beroep gedaan op vooral de VS en Europa om de dialoog aan te gaan met de nieuwe Afghaanse regering. De Golfstaat waarschuwde het Taliban-bewind niet te isoleren, zoals gebeurde tijdens de eerste regeerperiode van de beweging tussen 1996 en 2001.

Afghanistan-gezant van de Qatarese regering Mutlaq bin Majed Al-Qahtani tijdens een vergadering van Taliban-leiders en buitenlandse diplomaten in de hoofdstad van Qatar Doha.  Beeld KARIM JAAFAR / AFP
Afghanistan-gezant van de Qatarese regering Mutlaq bin Majed Al-Qahtani tijdens een vergadering van Taliban-leiders en buitenlandse diplomaten in de hoofdstad van Qatar Doha.Beeld KARIM JAAFAR / AFP

‘Als we ons terugtrekken en niet met hen in gesprek gaan, zullen we dezelfde fout maken als in 1989’, aldus Mutlaq bin Majed Al-Qahtani, de Afghanistan-gezant van de Qatarese regering. Volgens hem liet de wereld Afghanistan toen, direct na de Russische terugtrekking, in de steek waarna de Taliban jaren later aan de macht konden komen.

‘Een van de consequenties hiervan was 9/11, dus ik denk dat we hiervan moeten leren’, aldus de hoge diplomaat – die op goede voet staat met het Taliban-leiderschap – in een interview met persbureau AP. De Taliban boden tot het einde van hun bewind in 2001 onderdak aan Al Qaida, dat de bloedige aanslagen in de VS van 9/11 voorbereidde in kampen in Afghanistan. Volgens Al-Qahtani is een dialoog met het Taliban-bewind nodig om een humanitaire ramp in Afghanistan te voorkomen. ‘Ze hebben meer hulp van andere landen en meer samenwerking nodig.’

De internationale gemeenschap worstelt echter, twee maanden na de Taliban-machtsovername, nog altijd met hoe het moet omgaan met de nieuwe regering. De EU heeft dinsdag een miljard euro humanitaire hulp toegezegd aan de bevolking, maar Brussel kon niet snel genoeg benadrukken dat geen cent zal gaan naar Kabul.

Erkenning regering

De eerste besprekingen de afgelopen dagen tussen de VS, de EU en de Taliban hebben ook geen duidelijkheid verschaft over de toekomstige relatie met Kabul. Het Westen eist dat de Taliban de mensenrechten respecteren, in het bijzonder van de vrouwen. Over erkenning van de nieuwe regering, een heikel onderwerp, wordt voorlopig niet eens gesproken.

Leiders van de G20-landen beloofden dinsdag tijdens een virtuele Afghanistan-top de humanitaire hulp te versnellen. Van nauwe samenwerking met de Taliban kon volgens met name de Amerikaanse president Biden geen sprake zijn. Biden benadrukte dat de hulp ‘direct naar het Afghaanse volk gaat, via internationale organisaties’. De Verenigde Staten zijn de grootste internationale donor aan Afghanistan, met alleen al dit jaar 286 miljoen euro.

Omdat de Taliban-machthebbers moeten instemmen met de hulpverlening, is contact en coördinatie met Kabul echter nodig. De Italiaanse premier Draghi, voorzitter van de G20, zei dat onderhandelingen met de Taliban-leiders nodig zullen zijn om hulp het land in te krijgen. Maar ook hij haastte zich te zeggen dat het overleg niet zal betekenen dat de internationale gemeenschap de voorlopige regering erkent.

Ophangen criminelen

Draghi benadrukte dat de Taliban eerst vooruitgang moeten boeken bij het respecteren van de mensenrechten. Hij was echter pessimistisch. ‘Op dit moment zien we geen vooruitgang’, aldus de premier. ‘Er werd gezegd dat de regering inclusief zou zijn; het was niet inclusief.’

De Taliban dringen aan op erkenning van de regering, maar ze maken het tegelijk steeds moeilijker voor landen om hiertoe over te gaan. Wekelijks komen er berichten over mensenrechtenschendingen en gruwelijkheden, zoals het ophangen van criminelen. Zo werd vorige maand in de stad Herat het lijk van een man, die betrokken zou zijn geweest bij een ontvoering, op een plein opgehangen aan een kraan. ‘De bedoeling is criminelen duidelijk te maken dat ze niet veilig zijn’, aldus een Taliban-commandant toen.

Vorige week lieten de Taliban-leiders voor de zoveelste keer zien dat ze zich niets aantrekken van de internationale kritiek op hun behandeling van vrouwen. Onder de 38 hoge benoemingen op functies bij de overheid en in de regering die toen bekend werden gemaakt, zat opnieuw geen enkele vrouw. Na de bekendmaking van de voorlopige regering, die alleen uit mannen bestond, werden de Taliban-leiders overladen met kritiek.

Ook Qatar, dat de Taliban-leiders na de val van Kabul met luchtmachttoestellen terugvloog naar Afghanistan, leverde woensdag op dit punt kritiek op de nieuwe regering. ‘Wij zeggen tegen de Taliban dat discriminatie en uitsluiting geen goed beleid is’, aldus Afghanistan-gezant Al-Qahtani.

Meer over