Qatar gebruikt 'slaven' voor WK

De werkomstandigheden bij de bouw van voorzieningen voor het WK voetbal in 2022 zijn zo erbarmelijk dat er elke dag een dode valt. Vertrekken wordt gastarbeiders onmogelijk gemaakt.

AMSTERDAM - De keuze voor Qatar voor het WK voetbal in 2022 is omstreden vanwege de hitte in het land. In de zomer kan het ruim warmer worden dan 40 graden. 's Winters is het tussen de 20 en 25 graden. Europese voetbalbonden willen het toernooi verhuizen naar de winter. Ook FIFA-voorzitter Blatter is hier voor. De Engelse Premier League is tegen. Een winterstop van twee maanden zou contractproblemen geven met sponsoren en tv-zenders. In een interview met de Duitse krant Die Zeit heeft Blatter gezegd dat de keuze voor Qatar politiek is beïnvloed. Pikant, want eerder berichtten Franse media dat de emir van Qatar onder één hoedje had gespeeld met president Sarkozy. Inzet was de sponsoring van de Parijse club PSG door een bedrijf uit Qatar.

WK in de hitte

Gastarbeiders uit Nepal worden als slaven behandeld in Qatar, waar de komende jaren volop wordt gewerkt aan voorzieningen voor het WK voetbal in 2022. De werkomstandigheden zijn zo erbarmelijk dat in de bouwsector gemiddeld elke dag een dode valt.

Dat zegt Sharan Burrow, voorzitter van de internationale vakbondsorganisatie ITUC. De arbeiders worden onderbetaald, werken in extreme hitte, overnachten in onhygiënische pensions en kunnen niet weg als ze dat willen. 'Qatar is nog steeds een slavenstaat', aldus Burrow vanuit Brussel. 'We hebben honderden klachten gekregen.'

Eind vorige week schreef ze een scherpe brief aan voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA, waarin ze aandacht vraagt voor het lot van de honderdduizenden Nepalezen in de golfstaat. 'Mensen zouden niet met hun leven moeten betalen om het wereldkampioenschap tot een sportief en commercieel succes te maken.'

Burrow noemt het wrang dat de voetbalwereld zich druk maakt om de gezondheid van spelers en publiek in de zomerhitte van Qatar, terwijl Nepalese arbeiders nu al bezwijken aan hitte en uitdroging. Volgens haar stierven alleen al in de maand juli 32 Nepalezen, meest mannen van in de twintig.

In Qatar, een van de rijkste landen ter wereld, werken 1,2 miljoen arbeiders uit landen als Nepal, Sri Lanka en de Filipijnen. Nepalezen maken bijna de helft uit van het buitenlandse arbeidslegioen. In de aanloop naar het WK zullen voor de bouw van stadions, wegen, havens en hotels naar verwachting nog eens honderdduizenden arbeidskrachten worden aangetrokken.

Burrow: 'Als er niets verandert, zullen er meer arbeiders omkomen bij de bouw van de sportfaciliteiten voor het WK in 2022 dan er spelers op de velden verschijnen.' De bevindingen van Burrow sluiten aan bij conclusies van de Britse krant The Guardian, die onderzoek heeft gedaan naar de werkomstandigheden van de Nepalezen in de golfstaat. Volgens de krant 'hebben duizenden Nepalezen te maken met uitbuiting en misbruik, een toestand die neerkomt op moderne slavernij'.

Uit documenten van de Nepalese ambassade in Qatar blijkt dat meer dan de helft van de sterfgevallen deze zomer het gevolg was van een hartaanval, een hartstilstand of een ongeluk op de werkplek. Werknemers zeiden dat ze lange dagen moesten maken in temperaturen die konden oplopen tot 50 graden Celsius, zonder dat er drinkwater op de bouwplaats was.

'We moesten twaalf uur werken op een lege maag en kregen ook twaalf uur daarna geen eten', vertelt de 27-jarige Ram Kumar Mahara aan The Guardian. 'Toen ik daarover klaagde, viel de opzichter me aan en gooide me het kamp uit. Zonder te betalen. Ik moest bij andere arbeiders bedelen om eten.'

Sommige werknemers zeiden dat ze maanden geen geld hadden ontvangen. Hun loon werd ingehouden om te voorkomen dat ze zouden vertrekken. Ook zouden werkgevers geregeld paspoorten van nieuwkomers innemen. Zonder identiteitsbewijs zijn ze feitelijk illegale vreemdelingen en kunnen ze het land niet uit. Dertig Nepalezen hebben hun toevlucht gezocht in de Nepalese ambassade om te ontsnappen aan de onmenselijke werkomstandigheden, schrijft The Guardian.

Veel arbeiders maken in Nepal schulden om de rekruteringsbureaus te betalen. Door de schulden, het achterhouden van loon en het innemen van identiteitspapieren kan de arbeider in Qatar geen kant op. De Nepalese ambassadeur in Qatar noemde het emiraat onlangs 'een open gevangenis'.

De stadions moeten nog worden gebouwd, maar enkele projecten die verband houden met het WK zijn al begonnen. Een daarvan is de bouw van Lusail City, een nieuwe stad met een groot stadion. Verscheidene Nepalezen zeggen dat ze gedwongen zijn daar te werken zonder dat ze betaald krijgen.

In een verklaring stellen de autoriteiten van Qatar dat alle arbeiders die werken aan de infrastructuur 'het recht hebben op een behandeling die hun welzijn, veiligheid en waardigheid garandeert'. De berichten over de tientallen doden van deze zomer zullen worden onderzocht.

De FIFA liet weten 'erg bezorgd' te zijn, met name over het project Lusail City. 'De FIFA zal weer contact opnemen met de autoriteiten van Qatar.'

Sharan Burrow hecht er weinig waarde aan. 'Er wordt veel beloofd, maar Qatar en de bedrijven sluiten hun ogen voor de problemen. Ze nemen hun verantwoordelijkheid niet.'

undefined

Meer over