nieuwsvliegverkeer

Qatar Airways stopt met ultrakorte vlucht tussen Maastricht en Luik

Qatar Airways stopt met ultrakorte vrachtvluchten van Maastricht naar Luik. De vlucht duurt negen minuten over 38 kilometer.

Peter Giesen
Een Boeing 777 van Qatar Airways. Beeld EPA
Een Boeing 777 van Qatar Airways.Beeld EPA

Onder meer regeringspartijen D66 en ChristenUnie riepen VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vorige week op om een einde te maken aan de milieuvervuilende minivluchtjes .

Volgens milieugroepen en politici werd het milieu onevenredig zwaar belast door de korten vluchten tussen Maastricht en Luik. Zo kostte de vlucht anderhalve ton kerosine en sproeide het vliegtuig stikstof uit over de Natura 2000-gebieden Geleenbeekdal en Bunderbos.

Intercontinentaal

Normaal gesproken gaan de vliegtuigen van Doha naar Mexico, met een tussenstop in Luik. In dit geval had Qatar Airways een contract met een Nederlandse klant die per se wilde dat de vracht in Maastricht werd gelost. De startbaan in Maastricht is echter niet lang genoeg voor een vliegtuig dat volgetankt is voor een intercontinentale vlucht. Daarom moest het vliegtuig eerst naar Luik.

Het contract is afgesloten voor zes vluchten. Daarna zal Qatar Airways afzien van dergelijke ultrakorte vluchten, zo heeft de maatschappij toegezegd aan Jean-Luc Crucke, de Waalse minister van Financiën en Luchthavens.

Meer over