Q & A: Omsk is een mooie stad Buitenland

Door Rob Vreeken..

Rob Vreeken

Dinsdag Afghanistan-conferentie in Den Haag. Iedereen komt, tot de Iraniërs aan toe?

Eén man ontbreekt.

Wie? Osama bin Laden?

Nee, Drs. P. Tekstschrijver, zanger, cabaretier.

Want?

Waarom gingen de Amerikanen naar Afghanistan? Om Osama te vangen. De Taliban vernietigen. Opiumteelt beëindigen. Democratie vestigen. Wederopbouw. Vrouwenrechten herstellen.

Wat heeft dat met Drs. P. te maken?

Hij is de auteur van De Dodenrit, een lied over een gezin dat een barre rit met de trojka maakt naar Omsk, door de steppen van Siberië. In het donker zien ze iets bewegen.

De donkere gedaanten zijn bijzonder vlug ter been./ Ze lopen op vier poten en ze kijken heel gemeen.

Taliban?

Nee, wolven. De ouders houden zich de hongerige beesten van het lijf door telkens een van hun kinderen van de koets te werpen.

Moet Igor het maar wezen? Nee, want Igor speelt viool./ Wat vind je van Natasha? Maar die leert zo goed op school./ En Sonja dan? Nee Sonja niet, zij heeft een mooie alt./ Zodat de keus tenslotte op de kleine Pjotr valt.

Maar ook de andere kinderen worden een voor een opgeofferd, vervolgens de vrouw, en ten slotte valt vader zelf aan de wolven ten prooi. Ja, Omsk is een mooie stad, zo eindigt het lied, maar net iets te ver weg.

En Afghanistan?

Luister. Wat is er overgebleven van de ambities van de Amerikanen? Eerst werd Osama bin Laden opgegeven, daar hoor je niemand meer over. Toen de Taliban. Met hen moet nu worden gepraat, in ieder geval met de gematigde elementen. Vervolgens werd de democratie aan de wolven gevoerd. Obama is bereid ‘een imperfecte democratie voor lief te nemen’. En vorige week werd de opiumteelt uit de trojka gelazerd. Volgens Richard Holbrooke zullen er geen papavervelden meer worden vernietigd.

En de vrouwenrechten?

Staan op het punt te worden opgepeuzeld. Wil je serieus met gematigde Taliban praten, dan moet je ze iets te bieden hebben. En wat is dat? Het recht om de zaken in het dorp te regelen volgens de sharia. Wie zijn daarvan de pineut? Vrouwen.

Welk doel is er nog over, dinsdag in Den Haag?

Het formuleren van een exitstrategie. Het doel van de aanwezigheid in Afghanistan is nu: zo snel mogelijk weer weg kunnen.

Gaat dat lukken?

Trojka hier, trojka daar, twee halfom en één tartaar.

Meer over