PVV wil in zeven gemeenten meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen 2018

De PVV wil bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 meedoen in Rotterdam, Enschede, Almelo, Twenterand en Urk. Dat maakte partijleider Geert Wilders zaterdag via Twitter bekend.

Wilders hield de afgelopen jaren fractievorming in andere gemeenten tegen. Beeld ap
Wilders hield de afgelopen jaren fractievorming in andere gemeenten tegen.Beeld ap

Tot dusver is de PVV alleen vertegenwoordigd in de gemeenteraden van Den Haag en Almere. Wilders hield de afgelopen jaren fractievorming in andere gemeenten tegen. 'In de beperking toont zich de meester', vond hij. Hij oordeelde dat de organisatie van de PVV niet op raadsfracties was berekend.

Begin december maakte hij een wijziging van strategie bekend. De PVV zou lokaal gaan, in zeker vijf tot tien gemeenten per provincie. Een interne commissie werd aan het werk gezet, onder leiding van europarlementariër Olaf Stuger.

In Rotterdam wordt de PVV een directe concurrent voor het uit de LPF voortgekomen Leefbaar Rotterdam, de grootste partij van de stad, met drie wethouders vertegenwoordigd in het Rotterdamse college. De koers van Leefbaar Rotterdam is islamo-kritisch, niet islamofoob zoals de PVV. Wilders vindt dat Rotterdam behoefte heeft aan 'een keihard geluid. Tegen de islamisering. Tegen Denk.'

'Van harte welkom. We zien jullie komst met veel vertrouwen tegemoet', is de reactie van Leefbaar-fractievoorzitter Ronald Buijt. Ook Ronald Sørensen, oprichter van Leefbaar Rotterdam en van 2011 tot 2015 Eerste Kamerlid voor de PVV, schrikt niet van de komst van Wilders. 'Inhoudelijk liggen we niet ver uit elkaar. Maar wij zijn gepokt en gemazeld in het lokaal bestuur. En Leefbaar Rotterdam heeft de organisatie op orde. Ik ben niet bang voor en beetje concurrentie. Dat gaan leuke verkiezingen worden.'

Leefbaar-leider Joost Eerdmans behoort tot degenen die vinden dat Wilders niet moet worden uitgesloten van de onderhandelingen over een nieuw kabinet. Bij de landelijke verkiezingen eindigde de PVV in Rotterdam als tweede partij met 15,6 procent, iets boven het landelijk gemiddelde.

Overijssel

Naast Rotterdam richt de PVV zich op Overijssel. De partij wil er in minstens drie gemeenten meedoen. In Almelo werd de PVV 15 maart de grootste, in Enschede en Twenterand was het de tweede partij. De PVV-statenfractie in Overijssel geldt als een van de best marcherende van de PVV. Edgar Mulder is daar de aanvoerder van. Hij is een van de hoogste binnenkomers in de nieuwe Kamerfractie van de PVV. In Urk eindigde de PVV als vierde, na CDA, ChristenUnie en SGP.

De PVV kampte bij de landelijke verkiezingen met onzichtbaarheid. Wilders zegde tv-debatten en publieke optredens af, ook partijgenoten lieten zich weinig zien. Daardoor kregen Jan Roos van VNL en vooral Thierry Baudet van Forum voor Democratie veel ruimte om het geluid op de rechterflank te verwoorden. Zij vulden de ruimte die Wilders liet ontstaan. Baudet heeft al aangekondigd mee te doen aan gemeentelijke verkiezingen. De concurrentie op uiterst rechts is toegenomen.

Kweekvijver

Door in meer gemeenten mee te doen vergroot de PVV ook de kweekvijver voor nieuw talent. Omdat de PVV slechts één lid heeft, is er geen uitgestippeld traject naar politieke functies. In het verleden zorgde dat voor ellende: Kamer- en raadsleden moesten wegens hun gedrag of feiten uit hun verleden voortijdig aftreden. Het maakte Wilders beducht voor nieuwe calamiteiten.

Dat de politieke verschillen binnen de PVV groot kunnen zijn, bleek in 2014. Na de 'minder, minder' uitspraken stapten zeven Statenleden en twee Kamerleden op en leek het even dat de voltallige fractie Almere de PVV zou verlaten.

Voor een andere grote flankpartij, de SP, is meebesturen in provincies en gemeenten een manier geloofwaardigheid op te bouwen. Het Front National doet hetzelfde in Frankrijk. Ook dat kan voor Wilders een argument zijn. Bij de kabinetsformatie is hij buitenspel gezet omdat de andere partijen vinden dat de PVV verantwoordelijkheid uit de weg gaat.

In Volendam en Spijkenisse, de gemeenten waar hij zich op campagne liet zien, doet Wilders vooralsnog niet mee. Datzelfde geldt voor Limburg, waar de PVV veel stemmen kreeg.

Meer over