PVV verliest opnieuw Kamerkandidaat

den haag Voor de tweede keer in twee weken verliest PVV-leider Geert Wilders een lid uit de top van zijn kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni....

Markuszower, ondernemer uit Amsterdam, kwam na de presentatie van de kandidatenlijst direct negatief in het nieuws. In 2008 werd hij bij een Joodse viering in de RAI opgepakt met een vuurwapen op zak. Markuszower was bestuurslid bij de Joodse belangenorganisatie Likoed Nederland, en fungeerde die dag als bewaker.

Markuszower had het incident niet tegen Wilders verteld. Dat hij niet werd vervolgd, was voor Wilders voldoende reden hem op de PVV-lijst te handhaven.

In een verklaring over zijn vertrek laat Markuszower weten: ‘Heden heb ik besloten mij terug te trekken als kandidaat-Kamerlid voor de Partij voor de Vrijheid. De afgelopen twee weken heb ik mogen ervaren wat het betekent om continu onder een negatief vergrootglas te liggen. Ik voel mij in een dergelijke positie niet senang en wens niet op die manier de komende vier jaar door het leven te gaan.’

Hij zegt Wilders en de PVV te blijven steunen. Markuszower was in het verleden assistent van het VVD-Kamerlid Anton van Schijndel. Die kwam destijds hard in aanvaring met Mark Rutte over het VVD-standpunt dat Turkije te zijner tijd lid mag worden van de Europese Unie.

Markuszower is de tweede van de PVV-lijst die van zijn kandidatuur afziet. Op 15 april liet de nummer 9, Mellony van Hemert, weten zich ‘om medische redenen’ terug te trekken. Media onthulden in de week ervoor dat de Arbeidspers een jaar geleden heeft geweigerd een boek van haar uit te geven. Menigeen twijfelde aan het waarheidsgehalte ervan, de uitgever vreesde juridische problemen. Ook zou Van Hemert hebben gelogen over haar cv.

Wilders gaf zondag geen commentaar.

Meer over