NieuwsbriefVolkskrant Avond

PVV mort, maar Wilders gaat nooit weg: ‘Ik blijf hier nog wel tien, vijftien jaar’ | Flexwerk minder flex, ‘vast’ minder vast: dit betekent het voor u

Geert Wilders (PVV) in gesprek met de pers. De PVV van Wilders haalde 0 zetels tijdens de Europese verkiezingen. Beeld
Geert Wilders (PVV) in gesprek met de pers. De PVV van Wilders haalde 0 zetels tijdens de Europese verkiezingen.

Vandaag belangrijk

PVV mort, maar Wilders gaat nooit weg: ‘Ik blijf hier nog wel tien, vijftien jaar’
De PVV verloor al zijn zetels in het Europees Parlement. Toch wil Geert Wilders van geen koerswijziging weten. Leden blijven taboe en hij stapt nooit op als leider. Andere PVV’ers morren. ‘Noem mij één partij die twintig, dertig jaar zijn gezicht niet verandert.’

Flexwerk wordt minder flexibel, ‘vast’ minder vast, maar wat betekent het voor u?
De flexbaan wordt minder flexibel en de vaste baan minder vast. Tenminste, dat is de bedoeling van een reeks maatregelen die vanaf 1 januari 2020 van kracht worden. Vandaag stemde de Eerste Kamer in met dit grote project van minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken. Wat verandert er voor u?

Rutte zette planbureaus en Nijpels onder druk om publicatie over klimaatplannen uit te stellen tot na Prinsjesdag
Premier Rutte heeft vorig jaar zomer zware druk uitgeoefend op de planbureaus en Klimaatberaad-voorzitter Ed Nijpels om de publicatie van de doorrekening van het voorlopige Klimaatakkoord uit te stellen, meldt Nieuwsuur.

Rotterdamse haven nauwelijks opgewassen tegen mondiale drugshandel: bazen blijven buiten schot
Politie en douane in de Rotterdamse haven zouden veel meer moeten samenwerken met autoriteiten uit Zuid-Amerikaanse landen om de internationale drugshandel te bestrijden. Ook is er te weinig aandacht voor de uitvoer van drugs, vooral cocaïne, naar andere Europese landen.

Anne Frank die op Netflix ‘geroast’ wordt door Adolf Hitler: ‘Smakeloze satire’
Een ‘roast’ van Anne Frank door Hitler op Netflix zorgt voor boosheid. ‘Smakeloze satire’, vindt de Anne Frank Stichting.

Vanavond op televisie

In Beau en de veteranen (RTL 4, 20.30 uur) maakt Beau van Erven Dorens samen met een groep oorlogsveteranen een reis naar Noorwegen. Onderweg leren ze om te gaan met hun posttraumatische stressstoornis. En in het nieuwe Geruchtmakende zaken (NPO 1, 21.25 uur) geven politie en justitie college over een grote misdaadzaak. De eerste aflevering staat in het teken van de man die in 2015 de eigenaren van de Jumbo-supermarkten probeerde af te persen. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

UvA, schilder deze theekrans snel over, want dit doek doet geen recht aan de waarde die deze vrouwen hebben voor de universiteit
De wijze waarop vijf vrouwelijke UvA-hoogleraren zijn geportretteerd doet geen recht aan hun status, beargumenteert masterstudent Sophia de Vries. ‘Tot mijn stomme verbazing zie ik een kiekje van een high tea.’

Aanraders van de redactie

Terwijl nabestaanden steeds ouder worden, woedt strijd om Holocaustmonument door
Omwonenden van het Amsterdamse Weesperplantsoen waar het Holocaust Namenmonument moet verrijzen, hebben dinsdag bij de rechter een uiterste poging gedaan om dit te voorkomen. ‘Het gaat ons om dít ontwerp op déze plek en het feit dat het zonder deugdelijke inspraakprocedure is doorgedrukt’.

Hoe waarschuwen apen elkaar voor drones?
Duitse onderzoekers zijn erachter gekomen hoe de geelgroene meerkat reageert op een nieuwe dreiging vanuit de lucht. Luister hier hoe de nieuwe alarmkreten klinken.

Julia Fischer Beeld De geelgroene meerkat in Senegal.
Julia FischerBeeld De geelgroene meerkat in Senegal.

Hijgend onder het IJ door of ‘lekker terug naar bed’, nu het water onbegaanbaar is
Duizenden forensen die dagelijks het Noordzeekanaal of het IJ tegenkomen op hun reis, worden geraakt door de ov-staking. Voor de Velserpont is alleen de auto een alternatief. In Amsterdam mogen (brom)fietsers bij hoge uitzondering door de IJtunnel. Hijgend en puffend, dat wel. Vanaf Schiphol is alleen Amsterdam CS bereikbaar per trein. Anderen stranden. ‘Ik heb geen idee wat ik ga doen.

Podcast: Vrouwenvoetbal voorbij de clichés
Vrouwenvoetbal is in opmars, zeker ook in Nederland. Chef Volkskrant Magazine Aimee Kiene vond het daarom hoog tijd voor een special, volledig gewijd aan het aankomend WK. We praten met haar over vrouwen in een testosteronwereld. En wat betekent de opkomst van het vrouwenvoetbal voor de vrouwenzaak? Aimee Kiene bespreekt het met Laura van der Haar in de nieuwe aflevering van Het Volkskrantgeluid.

Vijf hoogtepunten uit het oeuvre van Elton John om u voor te bereiden op de nieuwe biopic Rocketman
Elke paar maanden verscheen hij met alweer een nieuw brilletje, een mal pakkie, een nog verder teruggelopen haarlijn en, belangrijkst van allemaal: een kneiter van een hitsingle: Elton John. Nu verschijnt er een biopic over zijn leven en om dat te vieren selecteerde De Volkskrant de vijf beste nummers uit het oeuvre van de wereldster.

Jazeker, ik beoefen nog steeds mijn sexy midlifehobby: het bewandelen van het Pieterpad
Aaf bewandelde met twee vrienden het Pieterpad en vond at er wel wat vaker stil mocht worden gestaan bij de bedenkers Bertje Jens en Toos Goorhuis-Tjalsma, die op hun oude dag vier dagen per maand gingen wandelen en zo dat hele pad van Groningen naar Limburg uitzetten. ‘Een postume Nobelprijs voor de Vrede voor Toos en Bertje, anyone?’

Meer over