DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

PVV doet oproep: wil iemand de Tweede Kamer in?

Geert Wilders. Beeld ANP
Geert Wilders.Beeld ANP

Goedemiddag,

Zijn fractie herbergt de meeste ervaring van alle partijen in de Tweede Kamer, maar Geert Wilders zoekt vers bloed. De PVV-leider zet nu Twitter in om een nieuwe groep potentiële volksvertegenwoordigers aan te boren.

En verder: heeft Henk Otten de buit binnen en waant die andere Henk - Krol - zich een Noord-Koreaanse dictator.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Vink hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

STIKSTOFSPOED
Kabinet slaat rechtsaf

Uit het Torentje liep vrijdagavond een tevreden man. Henk Otten, voormalig vertrouweling van Thierry Baudet en nu leider van de Groep Otten (GO), nam alle tijd om de verzamelde pers bij te praten over zijn gesprek met de premier en minister Hoekstra. Hij bracht dan ook groot nieuws: zijn GO gaat de stikstof-spoedwet steunen.

Harde eisen stelde Otten niet aan zijn steun, die de coalitie zo hard nodig heeft om de wet door de senaat te loodsen. ‘We doen niet aan chantagepolitiek.’ In werkelijkheid had Otten de buit al binnen door met alle egards op het Torentje te worden ontvangen en de pers na afloop te woord de staan. En ook vanochtend was Otten weer te zien, nu aan de desk van Goedemorgen Nederland. Voor zijn prille partij is die aandacht van levensbelang.

Met de steun van GO, SGP en 50Plus vormt zich intussen een minieme meerderheid. Daar was het kabinet veel aan gelegen: de spoedwet moet een eerste stap zijn richting het terugdringen van de stikstofuitstoot. Over die missie had premier Rutte vanochtend ‘een constructief gesprek’ aan het ontbijt in het Catshuis met een collectief van boerenorganisaties, die hij ‘indringend’ aansprak op het vergelijken van de stikstofaanpak met de Holocaust.

EEN DAGJE 50PLUS
Kim il-Krol

Henk Krol. Beeld John van Hamond
Henk Krol.Beeld John van Hamond

Met Noord-Koreaanse cijfers werd Henk Krol dit weekend opnieuw gekozen als lijsttrekker van zijn 50Plus. Op het najaarscongres maakt de partij bekend dat 89 procent van de stemmende leden zich achter de grote leider had geschaard - nieuws waarvoor Kim Jong-un zijn persbureau een dagje te leen gaf aan de ouderenpartij:

De overtuigende uitslag onderstreepte de tevredenheid die sinds een jaar binnen 50Plus heerst. Het bestuur onder leiding van voorzitter Geert Dales gaat niet meer rollend over straat en het is alweer een tijd geleden dat de laatste partijvergadering ontaardde in een vechtpartij.

Dat betekent niet dat de leden zich elke manoeuvre van Dales laten welgevallen, zag verslaggever Arnout Brouwers op het congres in Apeldoorn. De 50Plus-leden zetten er een streep door meerdere plannetjes van Dales, die de zaal zelfs boe hoorde roepen.

WIE NIET WAAGT...
Kamerzetel voor het grijpen

Aan het Kamerlidmaatschap gaat doorgaans een lang proces van kandideren, selecteren, opleiden en oefenen op lokaal niveau vooraf. Zo niet bij de PVV. Daar verloopt de werving anders. Geert Wilders plaatste zaterdag een ongebruikelijke oproep. ‘Wil je PVV-Tweede Kamerlid worden?’, vroeg de PVV-leider op Twitter. ‘Heb je lef? Mail naar: kandidaat@pvv.nl'.

Alleen al met de reacties kan Wilders een fractie van 150 mensen vormen. Mag Dagkoersen hem dan bij de portefeuilleverdeling een handje helpen? We stellen voor:

@RogjaToch #Autistenfluisteraar voor Volksgezondheid;

@AriedeKnaller op Defensie;

Boerin in opleiding @LindavK1972 (‘schrik van de PvdD, pro-vlees activiste’) op Landbouw;

@Marco16110801 (alias Lucifer) voor Veiligheid en Justitie;

@MaanSpook op Media;

@Алекс voor Ontwikkelingssamenwerking;

@Larsderealist (‘ik ben zeer intelligent’) op Onderwijs en Wetenschap;

@ELS_PVV (‘Werken voor de PVV is het meest waardevolle wat ik ooit in mijn leven kan/ga doen’) krijgt Zorg;

@WaakvlamAgentschap kan politiezaken doen;

en @elSpanjol gaat naar Europese zaken.

@Fawlty krijgt waarschijnlijk geen uitnodiging na een – ongetwijfeld onbedoeld – steekje onder water aan de PVV-leider. Die informeert of zijn leeftijd een bezwaar is; hij is 56, precies even oud als Wilders zelf.

EN DAN DIT NOG

En nu is dat geplof klaar

In de strijd tegen de plofkraken sluit de bankensector in overleg met de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hoekstra (Financiën) ‘s nachts alle geldautomaten. Tussen 23 en 7 uur kan er niet meer worden gepind. Volgens de partijen heeft de maatregel nauwelijks gevolgen voor de brave burger, want minder dan twee procent van de pintransacties vindt ‘s nachts plaats. En nu maar hopen dat de plofkrakers niet gewoon overdag gaan werken.

Nieuwe voorzitter SP

De SP koos zaterdag Jannie Visscher als nieuwe voorzitter op haar partijcongres in Nieuwegein. Visscher, die door het vorige bestuur was voorgedragen, versloeg uitdager Patrick van Lunteren met duidelijke cijfers. Aan de voormalig wethouder in Groningen en Eindhoven nu de zware taak om - samen met partijleider Lilian Marijnissen - te breken met de neerwaartse spiraal en de zeer verdeelde partij bij elkaar te brengen.

Jannie Visscher.  Beeld ANP
Jannie Visscher.Beeld ANP

Waar is de fiscus

Vorige week stuurde staatssecretaris Snel dossiers vol zwartgelakte pagina's naar de slachtoffers van de toeslagenaffaire, vandaag belde de Belastingdienst opeens een getroffen gezin af dat voor een afspraak vrij had genomen van werk. Uitgerekend bij dat gezin zat op de bank SP-Kamerlid Renske Leijten, die er meteen melding van op Twitter. Misschien kunnen de ouders bellen met de Belastingtelefoon?

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze politieke nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over