PVV-Chic

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossinne Modderman en Arno Kantelberg
null Beeld .
Beeld .

Arno kantelberg, hoofdredacteur esquire:

De sjaal, in principe een functioneel accessoire (hij beschermt tegen de kou), kan veel over het karakter van de drager zeggen. De sjaal als statement, zogezegd. Zo was het geen verrassing dat PVV-Kamerlid Martin Bosma op de waterkoude dag waarop Geert Wilders zijn verkiezingscampagne aftrapte, geen rode (PvdA, SP) of groene sjaal (CDA, D66) droeg, laat staan een Palestijnse; Bosma opteerde voor een oranje exemplaar. Prima keuze wat mij betreft, zeker gezien de grijzige hoedanigheid van de overige dracht (die monarchistische referentie nemen we dan maar op de koop toe).

Waar ik edoch de vinger maar niet achter krijg, is de tactiek die de PVV-ideoloog heeft toegepast bij het knopen van zijn sjaal. Het heeft nog het meeste weg van de zogenoemde arctic tuck. Hierbij draai je de sjaal om je nek, waarna je de uiteinden aan de voorzijde er weer in verwerkt (werkt overigens beter bij dikke, gebreide dassen). Maar de knoop heeft ook elementen van de fling, waarbij je de sjaal als een Dr. Who om je eigen nek lassoot. Bosma is het knopen sowieso gestart met ongelijke uiteinden, waardoor het ene uiteinde halt houdt ter hoogte van de adamsappel: een onverwachte slordigheid bij deze verder zo rechtlijnige denker. Die vrolijke franjes geven, onbewust, een hoop extra schwung. Zijn kuif mag er trouwens wezen, wat ook wel eens gezegd mag worden naast al dat peroxidegeweld.

null Beeld Novum RegioFoto
Beeld Novum RegioFoto

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl:

Zie hier Wilders' lieveling, Fleur Agema, flyerend in het PVV-vriendelijke Spijkenisse. Lekker dik ingepakt, maar wat wil je ook, in dit kille land. Ik weet het niet zeker, maar het lijkt erop dat Fleur een leren jack draagt met daaroverheen een witte bodywarmer. Indien zulks het geval is, ga ik er gelijk met gestrekt stijlbeen in. Als er iets spuuglelijk en volstrekt nutteloos is, dan is het wel de bodywarmer. Waarom, in godsnaam, zou je je body verwarmen en de rest laten vernikkelen. Ik beken: ik heb ze ooit ook bezeten, maar iedereen heeft recht op zijn dwalingen (mensen herinneren mij op Twitter wekelijks eraan dat ik ze nog steeds heb). Bodywarmers vinden gretig aftrek langs het hockeyveld en bij soft-sportieve evenementen als zeiltochtjes. Mannen dragen ze ook. Diezelfde mannen draaien hun hand niet om voor Gaastra, dat zegt genoeg. Dit witte exemplaar van Fleur had beter mouwen kunnen hebben, dan was het gewoon een comfortabel winterjack geweest. Ook niet moeders mooiste, maar goed voor de gelegenheid. Mocht ik het nou níét correct hebben en is de jas van Fleur een combinatie van wit nylon en zwarte leren mouwen (wat ik me bijna niet kan voorstellen) dan vrees ik het ergste voor haar stijltoekomst. Ze is geen lelijke vrouw, ook niet dom, maar smaaktechnisch niet de sterkste. Ik heb haar in elk geval nog nooit op iets fraais kunnen betrappen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over