Nieuws

PvdA-voorzitterskandidaat wil niet langer dralen: ‘Fusie tussen PvdA en GroenLinks broodnodig’

De nieuwe kandidaat voor het partijvoorzitterschap van de PvdA maakt zich hard voor een fusie met GroenLinks en de SP. Volgens de 28-jarige Frank van de Wolde zal het links-progressieve blok ‘herrijzen als één sterke macht’. Hij is de eerste kandidaat die nadrukkelijk voor een fusie pleit.

Ashwant Nandram
Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) na afloop van hun gesprek met de informateur. Beeld Freek van den Bergh / Volkskrant.
Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) na afloop van hun gesprek met de informateur.Beeld Freek van den Bergh / Volkskrant.

Volgens Van de Wolde zijn de linkse partijen inhoudelijk naar elkaar toegegroeid en is de ‘noodzaak om te concurreren voorbij’. De kandidaat-voorzitter ziet een fusie tussen de PvdA en GroenLinks als ‘broodnodig’. Ook de SP hoort volgens hem bij het nieuwe linkse blok.

Van de Wolde is de eerste kandidaat die durft te spreken over een daadwerkelijke fusie. Andere kandidaten voor het partijvoorzitterschap, Pieter Paul Slikker (40) uit Den Bosch en Gerard Bosman (65) uit Ridderkerk, toonden zich voorstander van een ‘linkse samenwerking’, maar lieten zich over een concrete fusieplannen niet uit.

In september kiezen de 40 duizend PvdA-leden een nieuwe voorzitter. Die zal de huidige voorzitter Nelleke Vedelaar opvolgen. Vanwege de teleurstellende verkiezingsuitslag besloot Vedelaar zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. Ze rekent het zichzelf aan dat de partij niet in staat bleek om het verlies van 2017 goed te maken. De PvdA leed destijds een monsterverlies en verloor 29 zetels.

Meer over