NIEUWStata steel

PvdA: Tata IJmuiden mag niet verkocht aan sprinkhaankapitalist – desnoods moet de staat ingrijpen

PvdA-voorman Lodewijk Asscher was maandag samen met Kamerlid William Moorlag bij staalbedrijf Tata IJmuiden om de nationalisatie van ’s lands enige staalfabriek te bespreken. Hoe realistisch is dat? En waarom eigenlijk nationaliseren?

Peter de Waard
Tatasteel in IJmuiden is een van de modernste hoogovens van de wereld.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Tatasteel in IJmuiden is een van de modernste hoogovens van de wereld.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Net als in april is gebeurd bij de werf IHC Caland (drieduizend werknemers), moet de staat eventueel ook Tata Steel in IJmuiden (negenduizend werknemers) te hulp schieten. Dat zegt PvdA-Kamerlid William Moorlag die maandag samen met fractievoorzitter Lodewijk Asscher een gesprek had met de bij Tata betrokken bonden.

‘Hoe dan ook moet worden voorkomen dat het bedrijf in IJmuiden op een marktplaats voor private equity eindigt. Zoals ook minister Wiebes zegt, is de staalindustrie van strategische betekenis voor Nederland. Maar innovatie is nodig. Er moet worden geïnvesteerd in het verduurzamen van de staalproductie waardoor ook de overlast voor de omgeving afneemt’, aldus Moorlag.

Op dit moment lijkt het moederbedrijf in India al knopen door te willen hakken over de toekomst van het zwaar verliesgevende Britse bedrijf: Tata Steel UK. In het jaarverslag meldde accountant PwC dat ‘het voortbestaan van het Britse deel in gevaar is’. Als de Britse staat er niet als reddende engel in wil stappen zal Tata Steel in India het willen verkopen aan de Chinese producent Jingye Group, die eerder ook al andere onderdelen van het voormalige British Steel overnam.

Verkoopscenario

Dat zou betekenen dat het bedrijf in IJmuiden als enig groot onderdeel in Europa overblijft. Maar het moederbedrijf lijkt vooralsnog niet van zins te zijn daar ook de benodigde investeringen te doen in de ‘vergroening van de productie’. Liefst zou India ook van IJmuiden af willen, nadat een poging voor een beursgang via een fusie met het Duitse ThyssenKrupp mislukte.

Moorlag: ‘Op dit moment is het moederbedrijf verantwoordelijk voor de investeringen. Maar we moeten rekening houden met het scenario van een verkoop. In de Tweede Kamer is mijn motie aangenomen dat er desnoods met onconventionele middelen voor gezorgd moet worden dat het staalbedrijf in IJmuiden kan blijven voortbestaan. Daar valt de verkoop aan een sprinkhaankapitalist niet onder.’

Ook FNV-bestuurder Roel Berghuis is fel gekant tegen de verkoop van het bedrijf aan een volgende kapitalist. Hij denkt meer aan een soort publiek-private constructie, waarbij regionale ontwikkelingsmaatschappijen en pensioenfondsen die zijn gericht op het voortbestaan op lange termijn, de eigenaar worden. Desnoods moet ook de staat op een of andere manier kunnen deelnemen, zegt Moorlag. ‘Het is niet de eerste stap waar je aan denkt, maar je moet het ook niet bij voorbaat uitsluiten. En je moet zo’n plan ook alvast in de steigers zetten’, aldus het PvdA-Kamerlid.

Akkoord

De geruchten over een overname van het Britse deel van Tata, de fabriek van Port Talbot, door Jingye Group doen al lange tijd de ronde. Ze zijn sterker geworden, nadat een poging van Jingye om Havange in Frankrijk over te nemen mislukte. Jingye kocht enkele jaren geleden al de voormalige Tatafabriek in Scunthorpe die vooral bouwstaal maakt. Als Jingye ook Port Talbot koopt, zouden de bedrijven kunnen worden herenigd. Dat zou gezichtsverlies zijn voor de Britse premier Boris Johnson die niet graag ziet dat Britse bedrijven in Chinese handen komen. Tot nu toe ontkent Tata dat er officiële gesprekken met Jingye plaatsvinden.

De verhoudingen tussen de directie van Tata Steel Europe, die de belangen van het Indiase moederbedrijf moet behartigen, en de centrale ondernemingsraad en vakbonden bij het bedrijf in IJmuiden zijn de afgelopen tijd aanzienlijk verslechterd, nadat deze zomer nog een akkoord kon worden gesloten over een banengarantie tot 2026. Oorzaak was een bericht dat de directie nu toch 830 mensen kwijt zou willen.

Maandag kwam de centrale ondernemingsraad weer in aanvaring met Henrik Adam, de ceo van Tata Steel Europe. Henrik reageerde als door een wesp gestoken toen de ondernemingsraad het functioneren van een leidinggevende aan de orde stelde bij de afdeling communicatie en public affairs. In een mededeling aan het personeel noemde Henrik het zorgelijk en onacceptabel ‘dat enkele collega’s publiekelijk en ongefundeerd worden aangevallen, ten overstaan van negenduizend collega’s.’

Meer over