PvdA-leden willen geen referenda meer

Zeer tegen de zin van partijvoorzitter Hans Spekman hebben de PvdA-leden zaterdag besloten dat de partij niet langer voor correctieve referenda is. Met een nipte meerderheid is de steun voor het instrument uit het verkiezingsprogramma geschrapt.

Partijvoorzitter Hans Spekman zaterdag tijdens het PvdA-partijcongres in de Fabrique. Beeld anp
Partijvoorzitter Hans Spekman zaterdag tijdens het PvdA-partijcongres in de Fabrique.Beeld anp

Spekman hield de leden voor dat die beslissing 'een breuk is met de sociaaldemocratische traditie van zeggenschap en emancipatie'. 'Zo geven we mensen alleen maar meer het gevoel dat we ze niet vertrouwen. We moeten juist zeggenschap uit handen durven te geven. Zo zelfbewust moeten we als PvdA zijn. We kunnen dit niet overlaten aan de jongens van GeenPeil.' De leden negeerden uiteindelijk dat pleidooi.

Volgens de initiatiefnemers van het amendement heeft het referendum over het associatieverdrag aangetoond dat het instrument niet werkt. 'We hebben gezien wat zo'n referendum in een mediacratie betekent,' aldus een PvdA-lid. 'Het ging bij het laatste Oekraïnereferendum helemaal niet over de inhoud. We maken zo onze democratie kapot.' Volgens een woordvoerder van Spekman blijft de PvdA wel gewoon raadgevende referenda steunen. In het verkiezingsprogramma komt verderte staan dat de partij andere vormen van directe democratie gaat onderzoeken.

Meer over