PvdA-Kamerlid Adelmund overleden

PvdA-Tweede-Kamerlid en oud-staatssecretaris van Onderwijs Karin Adelmund is vrijdag onverwacht overleden aan een hartstilstand. Ze is 56 jaar geworden....

ANP

Vakbondswerk was haar grootste passie, zei fractiegenoot en oud-vakbondsman Jacques Tichelaar vrijdag over Adelmund, die in 1994 verrassend overstapte van de vakbeweging naar de politiek.

Haar laatste jaren als Kamerlid, vanaf mei 2002, hield Adelmund zich bezig met grotestedenbeleid en integratie. Ze was lid van de commissie-Blok, die dertig jaar integratiebeleid onderzocht, en werd voorzitter van de nieuwe Kamercommissie voor Integratie.

In haar eerste periode als Kamerlid, van 1994 tot 1988, voerde ze het woord over sociale zekerheid, een terrein dat haar gezien haar vakbondsverleden nauw aan het hart lag. Als vice-voorzitter van de FNV had ze fel stelling genomen tegen het WAO-beleid van het laatste kabinet-Lubbers, waar haar eigen partij aan deelnam.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius roemde vrijdag de inzet van Adelmund voor de positie van de vrouw binnen de vakbeweging en daarbuiten. Adelmund was voorzitter van de Vrouwenbond FNV en werd in de jaren tachtig de eerste vrouwelijke vice-voorzitter van de FNV.

‘Karin was een bevlogen en authentieke sociaal-democraat’, zo reageerden PvdA-leider Bos en partijvoorzitter Koole op het overlijden van hun partijgenote. ‘Zij stond steeds op de barricade als zij meende dat er mensen onrecht werd aangedaan.’

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas noemde Adelmund ‘een bevlogen, zeer toegewijd politicus met uitgesproken opvattingen’. Dat ze na haar staatssecretariaat weer koos voor het Kamerlidmaatschap, waardeerde hij zeer.

Adelmund was staatssecretaris van Onderwijs onder VVD-minister Hermans in het tweede Paarse kabinet (1998-2002). Ze had haar handen vol aan de tweede fase, de herziening van het bovenbouw in havo en vwo die net was ingevoerd. Duizenden scholieren protesteerden tegen de enorme studiedruk die de verandering met zich meebracht. Adelmund moest het vakkenpakket tot tweemaal toe aanpassen.

Ook als staatssecretaris was ze erg betrokken bij kansarme leerlingen, zei Z. Arslan, onderwijscoördinator van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum. Eind 1999 schoot Adelmund publieklijk vol toen ze de Kamer voorhield dat allochtone leerlingen met sprongen vooruit waren gegaan.

De traan van Adelmund was oprecht en ze had gelijk, vindt Arslan. ‘Je moet mensen niet alleen maar met slecht nieuws bestoken. Soms gaat het goed en dat moet ook gezegd worden.’

Meer over