PvdA heeft zorg om JSF-opdrachten

De PvdA maakt zich zorgen over de contracten die de Nederlandse defensie-industrie krijgt bij de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF....

Daarin doet topman Peels van Thales Nederland zijn beklag over het geringe aantal orders dat zijn bedrijf binnen heeft gehaald. Bovendien schreef Nifarp, de organisatie van bedrijven die meedingen naar JSF-orders, in een brief aan Van Gennip dat slechts een klein deel van ontwikkelingsopdrachten uitzicht biedt op grotere produktie-opdrachten.

Volgens NIFARP-woordvoerder Dibbetz is de brief aan Van Gennip geschreven enkele dagen voor het bezoek dat de programmaleider van de JSF, Burbage, in oktober vorig jaar bracht aan ons land. Het lag in de bedoeling dat hiermee druk zou worden uitgeoefend om meer orders binnen te slepen.

Dibbetz vindt dat Nederland 'er niet slecht voor staat' bij de JSF-orders. Negentien bedrijven kregen tot dusver voor 210 miljoen dollar aan ontwikkelingsopdrachten binnen. Dat biedt uitzicht op opdrachten bij de produktie tot een bedrag van zo'n 5 miljard dollar.

De Nifarp-woordvoerder zegt dat het glas 'halfvol' is. De defensie-industrie wil wel meer orders binnenhalen, maar de bewindslieden van Economische Zaken hebben ook gelijk als ze stellen dat Nederland bij de opdrachten 'op koers ligt'. De ontwikkelingsfase van de JSF eindigt pas in 2010 en vanaf 2006 worden de eerste opdrachten gegeven voor produktie.

Meer over