PvdA'ers: VVD- program op termijn beste

AMSTERDAM Het verkiezingsprogramma van de VVD is op lange termijn het beste voor het Bruto Binnenlands Product, een belangrijke maat voor de economische groei....

Van der Ploeg haast zich echter om de conclusies te relativeren. ‘Het zijn maar rekensommetjes, je moet ze niet te serieus nemen. Net als de rekensommen van het CPB dienen ze slechts als opmaat voor een gesprek.’

Het is volgens Van der Ploeg zeker te vroeg voor de vergaande conclusies die De Telegraaf gisterochtend trok onder de kop ‘VVD beste programma’. ‘Het VVD-programma is op korte termijn, de eerste vier jaar, slechter voor de economie. Bovendien kun je je afvragen of de VVD-maatregelen politiek haalbaar en wenselijk zijn’, aldus Van der Ploeg

De VVD wil onder meer de afdracht aan de EU beperken en drastisch snijden in het ambtenarenapparaat. Het Centraal Planbureau (CPB), dat donderdag met zijn doorrekening van de partijprogramma's komt, heeft vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van deze maatregelen. In de praktijk blijkt het niet eenvoudig om fors op het ambtenarenapparaat te bezuinigen en het is ook niet waarschijnlijk dat de Europese Unie akkoord gaat met een beperking van de Nederlandse afdracht.

Ook het CDA zet zwaar in op een krimp van het ambtenarenapparaat en loopt dus ook het risico dat het CPB de ingeboekte bedragen naar de prullenbak verwijst. In dat geval komt het beeld er anders uit te zien en komt ook de economische groei lager uit.

‘Je moet je ook realiseren ten koste waarvan de economische groei wordt geboekt’, zegt Vermeend. ‘Het VVD-programma leidt tot een schevere inkomensverdeling en tot veel minder banen in de collectieve sector.’

Het rekenprogramma, dat te vinden is op de website debaasvannederland.nl, is gebaseerd op de voorspellingen van het CPB aangevuld met de economische theorie die Van der Ploeg en Vermeend in 2008 hebben ontwikkeld in hun studie Taxes and the Economy.

Het model van Vermeend en Van der Ploeg richt zich sterk op de aanbodkant van de economie. Een lagere belasting maakt de productie in Nederland goedkoper waardoor de concurrentiekracht stijgt. Het model heeft minder oog voor de vraagkant: een lagere belasting en lagere uitkeringen leiden er ook toe dat de bestedingen afnemen. ‘Op dat punt had ons model wel wat beter gekund’, zegt Van der Ploeg zelf.

Het rekenprogramma gaat er verder net als het CPB-model van uit dat de vraag op termijn vanzelf weer aantrekt, maar dat staat volgens Keynesiaanse economen nog te bezien. Zij vinden dat de overheid de vraag langer moet aanjagen. Keynesiaanse economen zijn in Nederland echter zeldzaam.

Vermeend was sinds 1984 Kamerlid voor de PvdA en vanaf 1994 eerst staatssecretaris van Financiën en vanaf 2000 tot 2002 minister van Sociale Zaken . Rick van der Ploeg was Kamerlid vanaf 1994 en tussen 1998 en 2002 staatssecretaris van Cultuur.

Meer over