PvdA en Merkies lossen conflict niet op

PvdA-voorzitter Hans Spekman en PvdA-Europarlementariër Judith Merkies zijn er niet in geslaagd hun onderlinge conflict op te lossen. De rechtbank in Amsterdam had hen daar afgelopen vrijdag tot dinsdagmiddag 17 uur de tijd voor gegeven, maar het is niet gelukt er samen uit te komen, meldde de woordvoerder van Spekman.

Redactie
PvdA-Europarlementariër Judith Merkies afgelopen vrijdag met haar advocaat Stefan Kalff (R) bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld anp
PvdA-Europarlementariër Judith Merkies afgelopen vrijdag met haar advocaat Stefan Kalff (R) bij de rechtbank in Amsterdam.Beeld anp

Het PvdA-bestuur wacht nu de uitspraak van de kortgedingrechter op 29 november met vertrouwen tegemoet, aldus de zegsman.

Merkies eiste in het kort geding eerherstel, nadat Spekman haar had verweten dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen voor haar werk in het Europees Parlement. Merkies mocht mede daarom niet meedoen aan de interne verkiezing voor een nieuwe Europese lijsttrekker binnen de PvdA.

Volgens de PvdA-gedragscode ontving zij tweederde van deze vergoeding onterecht. Dat geld had zij volgens de PvdA meteen terug moeten storten, maar dit deed ze pas afgelopen zomer. Merkies wijst echter op een rapport van de Commissie Naleving Gedragscode van de PvdA, waaruit blijkt dat ze niets fout zou hebben gedaan. Een lid van de commissie legde vorige week uit onvrede met de gang van zaken haar functie neer.

Meer over