PvdA Amsterdam wijst D66 de deur en gaat door met GroenLinks en VVD

De PvdA in Amsterdam gaat niet voor de derde keer onderhandelen met D66 over de vorming van een nieuw stadsbestuur in Amsterdam....

Van onze verslaggever Jaap Stam

Tot twee keer toe brak D66 de onderhandelingen af vanwege het waarnemend burgemeesterschap van de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij vervangt tijdelijk Job Cohen, die vorige maand plotseling opstapte om Wouter Bos op te volgen als partijleider van de PvdA. Dinsdagavond lieten de democraten weten alsnog graag verder te praten.

De eerste keer brak D66 de gesprekken af omdat Asscher zich had laten benoemen, de tweede keer werden de gesprekken ‘definitief beëindigd’ omdat de PvdA niet in een gezamenlijke verklaring wilde toezeggen dat Asscher zou opstappen zodra er een nieuw college is gevormd. ‘Als we ons voegen naar de PvdA dan verloochenen we onszelf’, zei fractievoorzitter Ageeth Telleman. Ook de term ‘belangenverstrengeling’ viel.

Onder druk van haar leden heeft D66 ingebonden. Die vinden dat het principiële punt van het waarnemend burgemeesterschap (Asscher is politiek te geprofileerd om boven de partijen te kunnen staan) niet opweegt tegen nog eens vier jaar verdwijnen in de oppositie. De partij stelde dinsdagavond tijdens een ledenvergadering een verklaring op waarin zij liet weten ‘alle vertrouwen’ te hebben in ‘de intenties van de PvdA om gezamenlijk de stad te gaan besturen’.

Op de ledenvergadering kreeg Telleman stevige kritiek van de leden. Onbegrijpelijk om van het waarnemend burgemeesterschap een breekpunt te maken, was de teneur. ‘Waarom het spel zo hoog gespeeld?’ Een ander: ‘Waarom zo slecht gecommuniceerd? Kunnen we in één zin uitleggen waarom de fractie met de PvdA toch weer wil gaan onderhandelen?’

Het hernieuwde vertrouwen van D66 is gebaseerd ‘op de goede voortgang in de gesprekken’ die zijn gevoerd tot de tweede breuk. Waardoor dat vertrouwen opnieuw is gevoed, bleef onduidelijk. Evenals naar wie de verklaring van D66 is gestuurd. In elk geval niet naar de PvdA, liet een woordvoerster van die partij weten.

PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf voelde er meteen niet veel voor om voor de derde keer met D66 aan tafel te schuiven. ‘Het is een verdeelde partij die van links naar rechts en van boven naar beneden wappert. D66 zegt vaak dingen die later net anders blijken te zijn.’

De PvdA mikt op een coalitie met GroenLinks en de VVD, waarmee gisteren afzonderlijk is gepraat. GroenLinks trachtte de afgelopen dagen D66 en PvdA weer om de tafel te krijgen. GroenLinks vindt de Amsterdamse liberalen te rechts.

De PvdA en de VVD hebben samen de kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad: 23 van de 45 zetels. De PvdA en GroenLinks, die de afgelopen vier jaar het college vormden, verspeelden hun meerderheid en hebben samen nog 22 zetels.

Eerder waren de PvdA, met 15 zetels de grootste partij, en D66, met vijf zetels winst de winnaar, overeengekomen dat ze de as van het nieuwe college wilden vormen. Ook over een derde partij waren ze het eens: GroenLinks.

Meer over