Purmerend wapent zich met paraplu's tegen oehoe

De gemeente Purmerend adviseert bewoners 's avonds de straat op te gaan met een paraplu, ook als het niet regent. De paraplu moet in de Noord-Hollandse stad bescherming bieden tegen een overvliegende oehoe.

Willem van Ewijk
Bert van Bilsen uit Schijndel heeft veel roofvogels als huisdier, waaronder een oehoe. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bert van Bilsen uit Schijndel heeft veel roofvogels als huisdier, waaronder een oehoe.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Een jaar lang hield de oehoe zich stil, om dit jaar weer op te duiken. Ze wordt opgejaagd door paringsdrift, of is gewoon hongerig, en te lui om zelf eten te zoeken. De reuzenuil met een spanwijdte van een meter tachtig, heeft in nog geen twee weken voor achttien gewonden gezorgd. De gemeente wil hem vangen.

Dinsdagavond viel de oehoe twee hardlopers aan op de atletiekbaan. Ze moesten zich aan hoofdwonden laten behandelen in het ziekenhuis. Vorige week werden twee verstandelijk gehandicapten aangevallen bij een tehuis naast het sportveld.

De oehoe is een beschermde diersoort. Om haar te vangen heeft de gemeente ontheffing op de Flora- en Faunawet gevraagd. De provincie Noord-Holland, die de ontheffing moet verlenen, zegt weken nodig te hebben om de aanvraag te behandelen.

Dan is de oehoe allang weer rustig, zegt Gejo Wassink van de Oehoe Werkgroep Nederland. Hij heeft de provincie geadviseerd om de vogel niet te vangen. 'In februari en maart is het baltstijd. De oehoes zoeken dan naar een partner en ze bewaken hun territorium. Dat zal tegen de tijd dat de aanvraag is behandeld wel weer over zijn.' Net als vorig jaar, toen viel een oehoe mensen aan in Kwadijk, een dorp naast Purmerend. De gemeente Zeevang wilde de oehoe toen gaan vangen. Nadat bewoners hiertegen in protest waren gekomen met de petitie 'Laat onze oehoe met rust' zag de gemeente daarvan af en de oehoe kalmeerde. 'Dit is vrijwel zeker dezelfde', zegt Wassink.

De oehoe komt geruisloos aanvliegen en slaat kort met haar klauwen tegen het achterhoofd. De klap veroorzaakt een hoofdwond, maar volgens Bert van Bilsen uit Schijndel, die veel roofvogels als huisdier heeft, waaronder een oehoe, heeft de vogel geen kwaad in de zin. 'Als hij je echt aanvalt dan snijdt hij met zijn klauwen tot op het bot', weet Van Bilsen.

null Beeld anp
Beeld anp

Een andere verklaring is dan ook dat de reuzenuilen op mensen afvliegen omdat ze gevoerd willen worden. Vaak zijn dit oehoes die huisdier zijn geweest. De Oehoe Werkgroep Nederland ziet een stijging aan oehoes in gevangenschap door de films van Harry Potter. Toen mensen Hedwig, de sneeuwuil van Harry Potter, voor het eerst zagen, ontstond er een toeloop op allerlei soorten uilen. Ze zijn voor honderdvijftig euro te koop op Marktplaats. Zodra mensen doorhebben dat ze een cavia of rat per dag moeten eten is de lol er snel af. Wassink denkt dat per jaar ongeveer twintig tot vijfendertig oehoes worden vrijgelaten.

Ook in dit geval heeft vangen geen zin, weet Wassink. Mensen die oehoes vrijlaten kunnen de ring van de poot hebben gehaald. Dan is niet te zien of het om een wilde of tamme oehoe gaat. Omdat het een beschermde diersoort is moet de oehoe weer worden vrijgelaten en zal hij mensen lastig vallen in een ander gebied, aldus Wassing. 'Wilde oehoes vallen geen mensen aan', zegt Wassink. De echte oplossing, vindt hij, is te verbieden oehoes als huisdier te houden.

undefined

Hedwig, de sneeuwuil van Harry Potter. Beeld
Hedwig, de sneeuwuil van Harry Potter.Beeld
Meer over