Pure liefhebbers gebleven

In Winschoten toonden ze als zesjarigen hun voetbalaanleg. Gisteren zaten ze naast elkaar in de Arena; Klaas Nuninga (65) als bestuurslid en commissaris van Ajax, Sietze Veen (58) als voorzitter van De Graafschap....

Van onze verslaggever Poul Annema

Als de bal eenmaal gaat rollen, ontwaakt bij beiden het echte voetbalgevoel. Dan ontstijgen ze als vanzelfsprekend hun bestuurlijke verantwoordelijkheid om ruimte te maken voor emoties die het spel nu al meer dan een halve eeuw bijna dagelijks bij hen losmaakt.

Pure liefhebbers zijn ze gebleven te midden van de sores die onvermijdelijk zijn in de immer kokende voetbalwereld. Bezeten waarnemers in een milieu dat hard en zakelijk is geworden.

'Ik kijk nog steeds als voetballer naar de wedstrijden van het eerste elftal. Waarom loopt het op het middenveld niet zoals het zou moeten lopen? Hoe komt het dat een speler steeds weer de verkeerde beslissing neemt? Dat zijn de eerste vragen die bij me opkomen als het Ajax minder vergaat', zegt Klaas Nuninga, die de portefeuille technische zaken beheert.

'Ik betrap mezelf erop dat ik me bij mijn beslissingen eerder door mijn voetbalachtergrond dan door bedrijfseconomische motieven laat leiden', zegt Sietze Veen, sinds kort voorzitter van De Graafs ch a p .

Het moet hun afkomst zijn, de diepgewortelde beleving en fascinatie voor het spel. Ze groeiden op in het Oldambt, een door de economische m & Igrave;sère geplaagd Gronings gebied. Klaas Nuninga werd als voetballer bij voorbeeldclub WVV (Winschoten) de held van de streek, waar hij Jan Mulder, Arie Haan en Sietze Veen voorging naar het betaald voetbal. Hij onderscheidde zich door zijn techniek, fitheid en elegantie.

'Bij Klaas droop de klasse er vanaf', zegt Veen ook nu nog vol bewondering. 'Hij was het idool van ons allemaal. Zijn techniek en snelheid vormden een dodelijke combinatie.' Via Be Quick en GVAV kwam hij uiteindelijk -voor een recordbedrag van 250.000 gulden -bij Ajax terecht. In 158 competitieduels scoorde hij 77 keer voor Ajax, 19 maal droeg hij het Oranje-shirt.

De stijlvolle gymnasiast Sietze Veen, die bij de amateurs van WVV een koningskoppel vormde met Jan Mulder, droomde van een topclub, maar bleef uiteindelijk steken bij Heracles, FC Groningen, PEC Zwolle en De Graafschap. 'Het ontbrak Sietze niet aan kwaliteit, maar voor de echte top was hij niet snel genoeg', weet Nuninga .

'Gelukkig zag ik mijn eigen beperkingen vroeg genoeg in om me op mijn maatschappelijke carrière te kunnen richten', zegt Veen nu. Hij begon bij Reed Business en bekleedt nu een directiefunctie bij de Brouwer Groep in Leusden.

De warmte van hun eerste club voelen ze nog steeds. Nuninga bij het beursgenoteerde Ajax, Veen bij het door de Achterhoek gedragen De Graafschap. 'Professionaliteit staat voorop, maar vergeet nooit dat vrijwilligers en echte supporters de cultuurdragers van het voetbal zijn', zeggen ze en ze vragen zich af of ze in hun ode aan het bekoorlijke verleden zichzelf niet teveel afficheren als 'de oude mannen die denken dat vroeger alles beter was.'

Nuninga: 'De basis bij WVV was de unieke jeugdopvang van een inspirerende man, Engel Wubs. 'Het gras moet bruiner worden', riep hij met zijn staccato-stem als de wreeftrap niet strak genoeg werd uitgevoerd .'

Veen: 'Hij introduceerde de kopgalg en wist je te overtuigen hoe nuttig het was om eindeloos te oefenen. Mijn vader dacht er goed aan te doen om thuis ook maar zo'n apparaat te installeren. Stonden Jan Mulder en ik elke avond nog een keer of 200 te koppen, totdat je nek eraf viel.

Nuninga: 'Jongleren, de bal meer dan duizend keer hoog houden, schieten op doel, áltijd links en rechts. En dan het drijven van de bal met de buitenkant van de voet, waar zie je dat nog? Met de binnenkant kunnen ze het allemaal, dat is geen kunst. Balletje buitenkant voet, geen tegenstander die er nog aan komt.'

Veen: 'We vinden het tegenwoordig al bijzonder dat Wesley Sneijder links en rechts schiet. Elementair schort er veel aan.

Nuninga: 'Ik had gelezen dat je je bovenbeenspieren moest oefenen om harder te kunnen schieten. Heb ik op zolder een met zand verzwaarde bal opgehangen, waarmee ik de hele buurt 's avonds wakkerhield door er eindeloos tegenaan te schieten. En omdat Abe Lenstra had gezegd dat het goed was paardenbiefstuk te eten heb ik veel paardenbiefstuk gegeten...'

Passie blijft voor beiden de basis van hun eeuwige verbond met het voetb al Nuninga: 'Ik kan het niet nalaten om nu ook Ajacieden te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. 'Alleen jijzelf bepaalt of je slaagt. De trainer is niet meer dan de toegevoegde waarde'. Natuurlijk, Rinus Michels was een fantastische trainer, maar hij was er niet om van Klaas Nuninga een betere voetballer te maken. Hij moest het elftal laten renderen en trok spelers – Henk Groot en Cootje Prins – aan en buitte de geniale klasse en prestatiedrang van Johan Cruijff uit om een elftal te smeden dat 122 doelpunten in een competitie kon maken.

Veen: 'De trainer is een passant, de spelers moeten het doen. Nu De Graafschap onder vuur ligt, hoor ik het ook: waarom ontsla je de trainer niet? Dan zeg ik: 'Maar welke speler staat dan op, nu het nodig is. Kruys wordt afgerekend op wat zijn voorgangers bij elkaar hebben gescharreld: onder 38 contractspelers hebben we negen rechtermiddenvelders. Dat had wel wat evenwichtiger gekund.'

Trainer hebben ze zelf nooit willen zijn. Veen: 'Terwijl Klaas er erg geschikt voor was geweest met zijn inzicht en didactische gaven.' Nuninga zelf: 'Ik voel me goed bij wat ik doe. Bij alles wat ik doe handel ik in het belang van Ajax. Als Ronald Koeman, met wie ik prima heb samengewerkt, wordt ontslagen dan moet je ook weten dat hij de wetten van het voetbal als de beste kent. Als hijzelf aangeeft dat hij het mentaal niet meer kan behappen, dan weet hij zelf maar al te goed hoe hij ervoor staat.

Veen: 'Voetbal is teveel ad hoc. De Graafschap moest ad hoc investeren om op eredivisieniveau te kunnen spelen. Wij kunnen niet meer als voorheen dure spelers van Udinese laten overkomen, maar moeten met een structurele aanpak van jeugd en scouting overleven.

'Ik ben geen voorzitter geworden voor het applaus of de palmares. Voetbal blijft een egocentrische machowereld en het is soms nog erger dan ik dacht. Als speler vond ik dit een warm nest, en dát is het nog steeds. Degraderen vind ik een ramp, we moeten in onze begroting dan terug van 6,7 naar 3,5 miljoen. De mensen hier willen Ajax, Feyenoord en PSV zien. Daar zet ik me voor in, omdat het voetbal en omdat het De Graafschap is.'

Meer over