Puigdemont mag beslissing over uitlevering aan Spanje in vrijheid afwachten, bepaalt Duitse rechtbank

De Catalaanse ex-president Carles Puigdemont mag een beslissing over uitlevering aan Spanje in vrijheid afwachten. Dat heeft een Duitse rechtbank donderdag bepaald. Sinds eind maart zit Puigdemont in een gevangenis in de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

De Catalaan, die een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar boven het hoofd hangt als hij wordt uitgeleverd, moet wel een borgsom van 75 duizend euro betalen. Beeld AFP
De Catalaan, die een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar boven het hoofd hangt als hij wordt uitgeleverd, moet wel een borgsom van 75 duizend euro betalen.Beeld AFP

De Catalaan, die een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar boven het hoofd hangt als hij wordt uitgeleverd, moet wel een borgsom van 75 duizend euro betalen.

De Duitse rechter maakte onderscheid tussen de twee beschuldigingen van de Spaanse autoriteiten aan het adres van Puigdemont: rebellie en fraude. De eerste aanklacht rechtvaardigt geen uitlevering, de tweede mogelijk wel. Puigdemont wordt er in Spanje van verdacht anderhalf miljoen euro aan overheidsgeld misbruikt te hebben voor de organisatie van een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Volgens de regering in Madrid was die volksraadpleging van eind vorig jaar onwettig.

Duitsland moet binnen 60 dagen na de arrestatie van Puigdemont een beslissing nemen over uitlevering. De voormalige Catalaanse regiopresident werd op 25 maart nabij de Deens-Duitse grens opgepakt, na een reis door Scandinavische landen. Dat gebeurde op grond van een Europees aanhoudingsbevel.

De Duitse rechter acht de kans klein dat Puigdemont, eenmaal op vrije voeten, het land zal verlaten. Duitsland zit met de uitlevering van de Catalaan aan een andere EU-lidstaat in de maag, net als eerder België. Puigdemont had gekozen voor België als tijdelijk ballingsoord. In de 'Europese hoofdstad Brussel' hoopte hij steun te krijgen voor zijn streven naar onafhankelijkheid, maar hij slaagde daar niet in. Puigdemont heeft herhaaldelijk gezegd dat hem in Spanje geen eerlijk proces te wachten staat.

De Duitse rechter kan grote invloed hebben op een eventueel proces in Spanje. De belangrijkste vraag is of Duitsland Puigdemont zal uitleveren, en zo ja: op welke gronden?

Dertien Catalaanse leiders worden door het Spaanse Hooggerechtshof vervolgd voor het ernstige misdrijf rebellie. Naast Puigdemont gaat het onder meer om oud-vicepremier Junqueras, de oud-parlementsvoorzitteren de leider van de links-republikeinse partij.

Meer over