Pudding en gisteren

Leerzaam en lekker tegelijk. Een nieuw toetje van Mona. Maar wat leert de kleine meid er dan van? Fun is de insteek!...

wouter klootwijk

Het is de schuld van de Autodrop dat de leerplichtwet veranderd wordt. Vanaf hun vierde jaar moeten kinderen verplicht naar school. Omdat ze in vijf dagen niet meer leren dan in vier dagen, mogen ze een dag thuisblijven elke week. In vier dagen leren ze ook niet meer dan in drie, maar die hele verplichting om zo jong al van huis te gaan om wijs te worden, had niet gehoeven. Als de Auto drop de leerzame wikkeltjes niet had afgeschaft, hadden de kinderen tot hun 6de gelukkig kunnen zijn, thuis.

Natuurlijk, ze groeien en stellen steeds nieuwe vragen. Van de antwoorden worden ze groot. Daar hebben ze een vader voor en een moeder, en geen juf bij nodig, en in noodgevallen kan de dropfabriek bijspringen. Om elke autoband van drop in een rol zat een wikkel met een tekstje. En zo'n rol drop wist meer dan tien onderwijzers. Hoe diep de diepste zee is. Hoe snel de snelste vogel vliegt. Er kwam geen eind aan en zelden vertelde het wikkeltje om de drop iets wat je al wist. Maar het wikkeltje met wetenswaardigheden is verdwenen.

Het idee om kinderen - en hun ouders natuurlijk, maar dat zeg je er niet bij als commercieel manager in snoep en koek - iets mee te geven waarmee ze later beter de weg weten in de ingewikkelde wereld, is niet van de dropfabriek. Verkade deed het ook al, en heel goed. Plaatjes bij de koek. Van bloemen en planten en insecten en vogels om in albums te plakken. Wie zo'n album thuis had, kon op de middelbare school de biologielessen overslaan. En wie ze nu nog heeft van vroeger, kan ze voor veel geld verkopen. Het is niet meer, het is Pokémon en dom blijven.

Maar Mona pakt de draad weer op. In een persbericht wordt een nieuw toetje van vanillevla met chocoladesaus aangekondigd dat 'niet alleen lekker' is. Het is een 'verantwoord en leerzaam zuivelkindertoetje. (...) Op de verpakking staan leuke en leerzame spelletjes'.

Leerzaam! Laatst vroeg de kleine meid wat een platbodem is. Misschien staat het op de vanillevla.

We gaan naar de supermarkt voor het nieuwe leerzame voedsel en kopen voor fl.3,19 vier potjes vla met suiker en gelatine en nog dertien andere ingrediënten met een kartonnetje er omheen waarop 'leuke spelletjes' worden beloofd. We laten de kleine meid het karton lostrekken en zoeken naar iets leerzaams. Maar aan de binnenkant staat alleen een tekenstripje van krabben of misschien dat het kreeften moeten voorstellen, die met hun grote scharen een vrouw in bikini in haar bil willen bijten. Niets over platbodems.

Mona gebeld, die uitlegt dat er verschillende kartonnetjes zijn, soms met een spelletje aan de binnenkant, soms met een grapje, wij hebben het grapje getroffen. Leerzaam? 'Nee, dat is niet de insteek, het is niet zo educatief als u misschien wilt, het is meer fun voor het plezier', zegt Mona. Of ze de wikkels van de Autodrop kent. Nee, zegt Mona, 'daar ben ik te jong voor.'

Meer over