NieuwsKunstmatige intelligentie

Publieke omroep organiseert songfestival voor computers

Geen zin in de zoveelste beuker met vette Balkanbeat en ook niet benieuwd wat onze eigen Jeangu Macrooy ervan gaat maken tijdens het songfestival? De VPRO organiseert samen met NPO Innovatie en 3FM een schaduwfestival waarin de vraag centraal staat of kunstmatige intelligentie (AI) een songfestivalhit kan schrijven.

Niet benieuwd naar het songfestivalnummer van Jeangu Macrooy? Mogelijk kan in de toekomst kunstmatige intelligentie een songfestivalhit schrijven.  Beeld ANP
Niet benieuwd naar het songfestivalnummer van Jeangu Macrooy? Mogelijk kan in de toekomst kunstmatige intelligentie een songfestivalhit schrijven.Beeld ANP

Hierbij draait het erom hoe de mens zich kan laten inspireren door AI, legt Karen van Dijk, eindredacteur bij de VPRO, uit. Nadrukkelijk gaat het dus niet om een kant-en-klaar-eindproduct dat helemaal uit de computer komt, maar om een samenwerking tussen mens en machine.

‘Volstrekt anders’

Deze gedachte is overigens niet nieuw: diverse muzikanten laten zich nu al inspireren door de soms absurde ingevingen van de computer. De Franse muzikant Benoît Carré omschreef dit ooit als volgt: ‘Het voelt alsof ik met iemand samenwerk. Ik voel me niet alleen. Het programma komt met melodieën die me fascineren omdat ze volstrekt anders zijn. Ze lijken uit een andere wereld te komen, zoals de gedachten die je hebt vlak voordat je in slaap valt.’

Bij de VPRO begon het met de gedachte: als we nou alle songfestivalliedjes in een grote computer stoppen, kan die computer dan de volgende winnaar componeren? Inmiddels staat wel de samenwerking centraal. Van Dijk: ‘Het staat de teams helemaal vrij om te bepalen hoe groot de bijdrage van de computer is. Het gaat uiteindelijk om de balans.’

Oude hits als training

De teams – 25 in totaal, waaronder drie uit Nederland – mogen zover gaan als ze willen. Songteksten, melodie, uitvoering: in meer of mindere mate zal het door de computer zijn bedacht. Oude en nieuwe songfestivalhits dienen als trainingsmateriaal voor de AI, maar de teams zullen zelf de nodige extra gegevens toevoegen om hun algoritmes aan het werk te zetten.

Het uiteindelijke resultaat wordt door zowel een panel van AI-experts als door het internationale publiek beoordeeld. Het publiek luistert naar de liedjes zelf, terwijl de experts vooral gaan kijken hoe AI is toegepast, zegt Van Dijk. De teams zullen behalve het audiobestand ook een procesdocument moeten inleveren waarin ze uitleggen hoe het liedje precies tot stand is gekomen en hoe de mens zich door de computer heeft laten inspireren.

Willie Wartaal
Alle liedjes van de 25 teams zijn vanaf vrijdag 10 april online te beluisteren. Vanaf dat moment kan het publiek ook stemmen. De winnaar zal op 12 mei bekend worden gemaakt. De VPRO volgt bovendien op het YouTube-kanaal van 3FM een van de Nederlandse teams, met onder anderen Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig, in het proces.

Slimme computers: kunnen ze straks ook kunst maken?
Dat computers op veel gebieden beter en slimmer zijn dan de mens, soit. Dat de computer ’s werelds beste go-speler versloeg, is al minder goed te verkroppen. Gelukkig hebben we de kunst nog. Toch? Nou nee, ook op het vlak van creativiteit staat kunstmatige intelligentie steeds vaker zijn mannetje.

Een album gecomponeerd met kunstmatige intelligentie: hoe klinkt dat?
Begint de computer te snappen hoe je een perfect popliedje maakt? De conclusie van Hello World: nog even geduld a.u.b.

Meer over