Publieke omroep dreigt monopolie op uitgifte televisiegidsen te verliezen

De publieke omroep dreigt het monopolie op het uitgeven van omroepbladen - met een totale wekelijkse oplage van 4,5 miljoen - te verliezen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit schrijft de auteursrecht-specialist mr P. Hugenholtz, verbonden aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam, in het juli-nummer van Mediaforum. Uitgevers zijn er tot op heden niet in geslaagd het monopolie van de omroepbladen te doorbreken. Pogingen daartoe - door Televizier, Nieuwsblad van het Noorden en de Krant op Zondag - strandden.

De Databank-richtlijn verbiedt de lidstaten van de EU nog langer auteursrechtelijke bescherming toe te kennen aan databanken en andere verzamelingen van gegevens, die niet voldoen aan bepaalde eisen van oorspronkelijkheid. Volgens Hugenholtz is het begrip databank zo ruim omschreven dat de programma-overzichten van de omroepen daar ook onder vallen. De publieke omroepen zullen na omzetting van de richtlijn in nationale wetgeving niet langer in staat zijn concurrerende programmabladen van de markt te houden.

De Databank-richtlijn wordt naar verwachting eind dit jaar door het Europese Parlement aangenomen. De lidstaten van de EU moeten de richtlijn vervolgens uiterlijk op 1 januari 1998 in nationale wetgeving hebben opgenomen.

Meer over