Publiek kan nieuwe Van Gogh al zien in Beurs van Berlage

Van Gogh-liefhebbers die niet kunnen wachten om het pas ontdekte schilderij Zonsondergang bij Montmajour te bewonderen, kunnen vanaf vrijdag terecht in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Daar hangt een digitaal gerestaureerde print van het werk, zo liet een woordvoerder donderdag weten. Het echte werk is vanaf 24 september te zien in het Van Gogh Museum, in de tentoonstelling Van Gogh aan het werk.

Zonsondergang bij Montmajour. Beeld ap
Zonsondergang bij Montmajour.Beeld ap

Het Van Gogh Museum maakte maandag bekend dat het een nieuw schilderij van Vincent van Gogh (1853-1890) had ontdekt. Zonsondergang bij Montmajour is geschilderd in 1888, in de buurt van de Franse plaats Arles, waar Van Gogh toen woonde. Twee onderzoekers van het museum hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het schilderij. Na bestudering van de stijl, de techniek, de verf, het doek, de voorstelling, brieven van de kunstschilder en de herkomst, concludeerden zij dat het een Van Gogh moest zijn.

In de print die op de tentoonstelling Van Gogh, My Dream Experience in de Beurs van Berlage hangt, zijn de kleuren digitaal opgehaald. Vooral het rood heeft te lijden gehad van de tijd, aldus de woordvoerder. Dat betekent onder meer dat het paars dat Van Gogh gebruikte in de lucht op het schilderij een stuk levendiger is dan op het origineel. Zonsondergang bij Montmajour hangt tussen de andere werken van de Nederlandse kunstenaar, die in chronologische volgorde zijn tentoongesteld. Een print van het origineel is erbij te zien, zodat de verschillen duidelijk worden.

Meer over