Public Enemies, Collateral, Mirror Mirror

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Johnny Depp in Public Enemies van Michael Mann. Beeld Universal Pictures
Johnny Depp in Public Enemies van Michael Mann.Beeld Universal Pictures

Public Enemies (Michael Mann, 2009)

Veronica, 20.30-23.15 uur.

Michael Mann is een bevlogen regisseur, die het vak leerde als producer van misdaad-tv-series (waaronder Miami Vice, waarvan hij later zelf een filmversie zou maken). Op de set van zijn speelfilms staat hij erom bekend dat hij het uiterste uit zijn acteurs haalt. Zo wist hij Russell Crowe (toch niet bepaald het toppunt van nuance in zijn vak) behoorlijk in toom te houden bij diens memorabele vertolking van een klokkenluider in het spannende tabaksdrama The Insider (1999). En grappenmaker Will Smith liet hij een gedenkwaardige Cassius Clay/Mohammed Ali spelen in Ali (2001).

In Public Enemies houdt Johnny Depp zijn gekkigheid van de laatste jaren noodgedwongen binnen de perken. Meer dan eerdere films over de beruchte bankovervaller John Dillinger (1903-1934) verbindt regisseur Mann de opkomst en ondergang van Dillinger (Depp) aan de opkomst van de FBI. In deze bewerking van de gelijknamige bestseller van Variety-journalist Bryan Burrough worden zonder pardon de feiten gehusseld, terwijl Mann zo veel mogelijk op originele locaties draaide. Maar het opvallendst - en in die zin is deze 140 minuten durende gangsterfilm een heus experiment - is wel het virtuoze gebruik van de digitale camera. Daarmee vangt Mann het Amerika van de jaren dertig in nostalgievrije beelden, alsof hij als cameraman van de 21ste eeuw in het verleden is beland. Zo hyperrealistisch dat je je midden tussen de bankovervallers waant en de poriën van Depps neus kunt tellen.

Collateral (Michael Mann, 2004)

RTL7, 20.30-22.50 uur.

Ook Tom Cruise stijgt onder leiding van Mann tot grote hoogten als de gehaaide, angstaanjagende huurmoordenaar Vincent, in het vanavond tegelijk met Public Enemies uitgezonden Collateral. Met geblondeerd haar, nota bene. Jamie Foxx speelt daarin, met al evenveel precisie, een dromerige taxichauffeur bij wie Cruise op een kille avond in Los Angeles in de auto stapt, op weg naar zestien moorden.

Op een krankzinnige, maar niettemin geloofwaardige manier raken de levens van de twee verknoopt. In de verte doet deze verontrustende nachtrit denken aan Martin Scorsese's After Hours (1985), die zich immers ook in één schijnbaar oneindige nacht afspeelt. Maar waar om Griffin Dunne veel te lachen viel, is in Collateral Tom Cruise de enige die lacht. Het is de duivelse lach van een levensgevaarlijke maniak. Legendarisch is ook de Zwarte Piet-monoloog, die zo uit de pen van Quentin Tarantino in zijn hoogtijdagen lijkt ontsproten.

Mirror Mirror (Tarsem Singh, 2012)

RTL4, 20.30-22.35 uur.

Sneeuwwitje was twee jaar geleden even in de mode, in Hollywood. Er was Snow White and the Huntsman, een grimmig avonturenverhaal voor een iets ouder publiek. En dit meer voor kinderen bedoelde Mirror Mirror, dat de Disney-emotie dan weer wel doorspekt met een flinke dosis lollig bedoelde camp.

Het verhaal is bekend: prinses (Lily Collins, dochter van zanger Phil), boze koningin (Julia Roberts, soms leuk venijnig), spiegel, dwergen (échte dwergen, niet uit de computer) en natuurlijk de prins, die hier een tikje laf en verwijfd uitpakt. Regisseur Tarsem Singh (The Cell, The Fall) geldt als meesterstilist, maar maakt zijn faam niet waar: de gevechtsscènes ogen armoedig, de special effects zijn ondermaats. De kostuums zijn dan weer wel prachtig, maar hoe deze productie 85 miljoen dollar kon kosten, is een raadsel.

Meer over