Pubers versus de klassiekers

Wat zegt scholieren de leeslijst nog? Rick Huisman (17, 6-vwo, OSG Sevenwolden, Heerenveen) over A farewell to arms van Ernest Hemingway.

MATTHEA WESTERDUIN

'Ze liggen samen op een bed in het ziekenhuis. Catherine ligt op Henry en haar haren vallen over hen heen als een kleine tent. Het lukt hun zich af te sluiten van het leed en de terreur die oorlog heet. Hemingway laat mooi zien dat mensen door oorlog niet kunnen doen wat ze willen: elkaar liefhebben. De hoge piefen hebben baat bij oorlog, maar de mensheid als geheel - en Hemingway ziet de mensheid als een geheel - niet.

'In het begin ergerde ik me aan de onderdanige liefde van Catherine, die is niet meer van deze tijd. De Amerikaanse Henry is luitenant tijdens de Eerste Wereldoorlog en ontmoet haar als zij zuster is in een ziekenhuis in Italië. Hun relatie begint als een flirt, maar als Henry gewond raakt en hij Catherine beter leert kennen, verdiept hun liefde zich.

'Op een simpele manier beschrijft Hemingway ingewikkelde dingen: de realiteit van de oorlog, liefde. Hij beschrijft niet letterlijk wat liefde is, maar toch is die er, je voelt het gewoon.

'Catherine vraagt steeds: 'Houd je wel van me?', waarop Henry antwoordt: 'Natuurlijk.' Maar pas aan het einde, als Catherine dreigt te sterven en Henry niet weet waar hij het zoeken moet, zie je hoeveel hij van haar houdt. Je ziet een topje van de ijsberg en vermoedt wat er onder water is.

'Het was al laat toen ik het boek bijna uit had. De volgende dag moest ik gewoon naar school en ik dacht: die laatste hoofdstukken kunnen nog wel. Catherine en Henry zijn naar Zwitserland gevlucht en dan komt haar bevalling. Die duurt en duurt maar. Toen Henry in de regen naar buiten liep, was het midden in de nacht. De volgende dag liep ik de hele tijd met het boek in mijn hoofd.

'Lezen! Dat is het belangrijkste wat ik te zeggen heb. Herman Hesse heeft pagina's nodig om een landschap te beschrijven, Hemingway doet dat in een paar woorden. Je moet lef hebben om zo veel weg te laten.'

Ernest Hemingway: A farewell to arms.

Cornerstone; euro 9,99. Eerste druk 1929.

undefined

Meer over