PTT begint duur 06-nummer met de weerman van Meteo Consult

PTT Telecom is een proef begonnen met Meteo Consult. Via een speciaal 06-nummer geeft het weerkundig bureau gedetailleerde informatie tegen een vergoeding van vijf gulden per minuut....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Tot nu toe zijn de kosten van 06-informatienummers, variërend van reisinformatie tot horoscopen, beperkt tot maximaal een gulden per minuut. Maar PTT Telecom gaat er van uit dat er belangstelling bestaat voor specifieke, hoogwaardige informatie. Het telefoonbedrijf, onderdeel van KPN, denkt daarbij aan advocaten, fiscalisten, medici en financiële adviseurs. De vergoeding kan oplopen tot maximaal tien gulden per minuut.

Vanwege de relatief hoge kosten en het daarmee samenhangende incasso-risico heeft PTT Telecom gekozen voor betaling via de zogenoemde Scope-kaart. Die gratis bij PTT Telecom aan te vragen kaart is gekoppeld aan een identificatiesysteem. Daardoor blijven de risico's voor PTT, die verantwoordelijk is voor de inning van de kosten, beperkt.

De proef met Meteo Consult gaat zeker zes maanden duren. Het bureau van weerman Harry Otten verwacht dat er veel belangstelling voor de dienst bestaat. Otten mikt niet alleen op recreatieve gebruikers, zoals vakantiegangers of zeilers, maar ook op bouwondernemers, organisatoren van festiviteiten of transportondernemers. Meteo Consult is sinds dinsdag via het 06-nummer bereikbaar.

Meteo Consult heeft al een 'gewoon' 06-nummer, waarop algemene weersinformatie wordt gegeven. Wie meer wil, kan een telefonisch consult aanvragen, wat 47,50 gulden kost. 'We worden vrij vaak gebeld door mensen die een tuinfeest willen geven, een barbeque houden of een ballonvaart beginnen. Veel mensen schrikken terug voor die kosten', vertelt Meteo Consults commercieel directeur M. Noort.

Meteo Consult, waarvan Otten en uitgeverij Wegener tot de aandeelhouders behoren, verwacht veel van de nieuwe dienst. Bij onstabiel weer bellen volgens Noort enkele duizenden mensen per dag het algemene 06-nummer en vragen tientallen een telefonisch consult aan. 'Wie het nieuwe 06-nummer belt, krijgt rechtstreeks verbinding met de weerkamer, met de dienstdoende meteoroloog', zegt Noort. 'Die kan u vertellen of het die middag gaat regenen in uw tuin.' Meteo Consult geeft overigens geen garantie op die voorspellingen.

De keuze voor het systeem van de Scope kaart, beperkt enigszins de kansen op succes van de proeven. Van de gratis bij PTT Telecom aan te vragen kaart, die twee jaren geleden werd geïntroduceerd, zijn inmiddels 700 duizend exemplaren in omloop.

Met een Scope-kaart kan iemand in binnen- en buitenland bellen zonder geld op zak. De gebruiker belt een vast nummer, geeft het nummer op zijn kaart door en meldt vervolgens zijn persoonlijk identificatienummer. Daarna wordt de gewenste verbinding gelegd. De telefoonkosten worden op een aparte nota in rekening gebracht. Voor de gesprekken geldt het Nederlandse tarief, verhoogd met een 'bemiddelingstoeslag' van 1,75 gulden per gesprek. Die toeslag geldt niet tijdens de proef met Meteo Consult.

Met gewone 06-nummers verdient PTT Telecom 30 tot 50 cent per minuut. Met de nieuwe diensten zal die vergoeding vermoedelijk oplopen tot een gulden, omdat PTT de identificatie verzorgt en risico loopt. Over de verdeling van de vijf gulden voor Meteo Consult zijn nog geen vaste afspraken gemaakt, vertelt Noort.

Meer over