PSY

BERT WAGENDORP

Vaak wordt naar Berklee College of Music verwezen als Berkeley College of Music - alsof het conservatorium onderdeel zou zijn van de Universiteit van Californië in Berkeley, bij San Francisco. Maar Berklee is gevestigd in Boston. De naam is een samenstelling van de achternaam van stichter Lawrence Berk en de voornaam van diens zoon Lee.

Berklee is het eerste Amerikaanse conservatorium dat zich richt op moderne muziekvormen als jazz, rock-'n-roll en pop - en sinds 1999 ook hip-hop. Het in 1945 opgerichte instituut is sinds kort nog beroemder dan het al was. Dat is te danken aan een gesjeesde alumnus die er aan het eind van de jaren negentig anderhalf jaar studeerde: Park Jae-Sang a.k.a. PSY.

PSY was met Gangnam Style de popsensatie van 2012. Zijn nummer Gangnam Style naderde sinds de release in juli binnen zes maanden de één miljard views op YouTube en werd daarmee de best bekeken video ooit.

Het succes slingerde PSY in één klap voorbij de beroemdste Zuid-Koreaan voor hem, Bang-ki Moon, secretaris-generaal van de VN. Die wilde graag met zijn landgenoot samenwerken voor de wereldvrede - PSY bereikt meer mensen dan de VN.

PSY, in 1977 geboren in de wijk Gangnam-gu in Seoul, vertrok in 1996 naar de VS, voor een studie business administration aan Boston University. Hij was voorbestemd zijn vader Won-ho op te volgen als directeur van het bedrijf DI, dat testapparatuur fabriceert voor chipsfabrikanten. Na een paar maanden had hij het wel bekeken en gaf hij het restant van zijn schoolgeld uit aan muziekinstrumenten, een computer, een keyboard en een MIDI interface.

In 1997 maakte PSY zijn entree op Berklee, voor een vijfweekse zomercursus. Hij hield het vol tot en met het najaarssemester van 1998 en keerde daarna terug naar Zuid-Korea.

Berklee leverde grote namen af: Donald Fagen, Branford Marsalis, Melissa Etheridge, Al Di Meola, Juan Luis Guerra, Bruce Hornsby, Keith Jarrett en Quincy Jones. De Nederlandse fluitist Chris Hinze studeerde er. In totaal wonnen 99 Berklee-alumni 222 Grammy Awards. Paul Simon, van Garfunkel, is een van de trustees van Berklee. Dit jaar reikte de school een muzikaal eredoctoraat uit aan alle Eagles.

Berklee is een van de grootste Amerikaanse conservatoria: er studeren meer dan vierduizend studenten. De school telt dertien volledig uitgeruste opnamestudio's en er worden duizend concerten per jaar georganiseerd. De belangstelling voor de opleiding is groot: maar eenderde van alle aanmeldingen wordt geaccepteerd.

Een kwart van de studenten komt uit het buitenland, de meesten van hen uit Zuid-Korea. Naar verwachting zullen dat er de komende tijd nog meer worden.

Overigens deed PSY goed werk voor de firma DI, hoewel hij er dus nooit ceo werd. Dankzij zijn hit verachtvoudigde de aandeelprijs van het bedrijf - op de Koreaanse beurs gelden andere wetten dan in Amsterdam of Londen. PSY's oma maakte handig gebruik van het succes van haar kleinzoon door haar aandelen te verzilveren.

Boston University heeft zijn binnengelopen oud-student inmiddels verzocht om een financiële bijdrage. Op Berklee bestaan daartoe geen plannen, het conservatorium is rijk genoeg.

Bert Wagendorp

undefined

Meer over