Psychothriller

De make-up artist heeft knap werk gedaan. In de eerste Telefilm van dit seizoen, Cop vs Killer, krijgen we vaak en lang de mishandelde gezichten te zien van de mensen met wie de misdaadbende van Mirko nog wat te verrekenen heeft. Het is dan ook een een hard boiled thriller, gevat in kil blauwig licht dat de personages een zweem van dood meegeeft. Maar opvallend genoeg schuilt de kracht van het regiedebuut van (scenario)schrijver Simon de Waal, die een eigen roman bewerkte, niet in uiterlijk vertoon. Het hoogtepunt in het verhaal over cop Frank Spinola (Marcel Hensema) die jacht maakt op zijn generatiegenoot killer Mirko (Jeroen Willems), is een verstilde scène wanneer de film pas een half uur onderweg is. Mirko's ex Shirley (Ariane Schluter) heeft contact gezocht met hem omdat hun gemeenschappelijke dochter, die zij alleen heeft opgevoed, in handen is gevallen van een loverboy. Die fenomenaal geacteerde dialoog, voornamelijk gevat in close-ups, tussen twee mensen die niet willen erkennen dat hun leven een betere loop had kunnen nemen als ze ooit andere beslissingen hadden genomen, levert het inzicht dat de kijker op een verkeerd spoor is gezet: Cop vs Killer houdt zich, ondanks het vooraanstaande werk van de make-up artist, vooral bezig met innerlijke ravages.

Onder de noemer 'De Nederlandse speelfilm voor de televisie' worden er al sinds 1998 jaarlijks zogeheten telefilms gemaakt, een samenwerking tussen de publieke omroep en onafhankelijke Nederlandse filmproducenten. Dit jaar hebben de zes films het thema 'misdaad'. Ze worden telkens op maandagavond uitgezonden in de 12-jaar-versie. Op zaterdagavond volgt dan de herhaling in de 16-jaar-versie.

Cop vs Killer (Simon de Waal, Hans Pos, 2011)

Nederland 3, 20.25-22.00 uur.

How to Lose a Guy in 10 Days

(Donald Petrie, 2003) Hij (Matthew McConaughey) wedt dat hij haar in tien dagen verliefd op hem kan laten worden. Zij (Kate Hudson) krijgt voor een artikel de opdracht hem in tien dagen én verliefd op haar én zat van haar te laten worden. Denk er de fotogenieke New Yorkse locaties bij en je kunt deze romantische komedie uittekenen. Wat het er overigens voor de maandagavond allemaal niet onaantrekkelijker op maakt.

SBS 6, 20.30-22.50 uur.

Sympathy for Lady Vengeance

(Park Chan-wook, 2005) Na Sympathy for Mr. Vengeance (2002) en Oldboy (2003) het derde deel van de bizarre, gestileerde wraaktrilogie van de Koreaanse genrefilmer Park Chan-wook. Zo goed als Oldboy, die op het festival van Cannes op voorspraak van juryvoorzitter Quentin Tarantino werd bekroond met de Grote Juryprijs, is Sympathy for Lady Vengeance niet, maar er valt voor de liefhebber genoeg te genieten. Het meeste geweld blijft buiten beeld; Park vertrouwt met recht op de kracht van de suggestie. De humor is droog en inktzwart en de fotografie oogverblindend in het simpele verhaal over een vrouw die dertien jaar in de gevangenis heeft gezeten omdat ze de moord bekende waarvan haar dochter verdacht werd. Nu gaat ze op zoek naar de werkelijke dader.

Arte, 22.00-23.50 uur.

undefined

Meer over