PSV zegeviert met 4-0 over PEC Zwolle

PSV evenaarde zaterdag een zegereeks uit oude glorietijden, maar van een galavoorstelling kon lange tijd geen sprake zijn. Pas nadat PEC Zwolle door de rode kaart voor doelman Mickey van der Hart was teruggebracht tot tien man, wist de koploper ruim afstand te nemen: 4-0.

PSV viert het eerste doelpunt. Beeld anp
PSV viert het eerste doelpunt.Beeld anp

Dat afstand nemen deed PSV overigens met verve, na rust. De tweede helft gaf aanleiding voor vrolijke gedachten in Eindhoven, en gezellige samenzang op de tribunes. Zwolle, vijfde in de stand, zwalkte totaal kapot gespeeld van links naar rechts en liet zich aan alle kanten voorbijlopen, waardoor PSV werk kon maken van doelsaldo en zelfvertrouwen.

PSV won zijn 21ste thuisduel in de competitie op rij, evenveel als de Europese topploeg van Guus Hiddink in 1987. Ja, het moet onderhand al bijna gek lopen, wil PSV geen kampioen van het seizoen 2017-2018 worden. Tien punten voorsprong op Ajax, dat zondag tegen NAC weer op zeven kan komen. Dan zijn nog dertien duels te spelen, waarvan zeven in eigen stadion voor PSV.

Doelpunten in blessuretijd

Het spel van de koploper is soms echt niet om aan te zien, maar op een af andere manier kan het blijkbaar niet fout gaan. Doelpunten in blessuretijd, gemiste kansen van de tegenstander, een rode kaart zaterdag, hoewel PEC daar natuurlijk zelf bij was. PEC, dat al zonder drie van zijn betere spelers Thomas, Saymak en Van Polen (geblesseerd) voetbalde, hield bijna een helft moeiteloos stand, in een duel dat voor rust van onwaarschijnlijk slecht gehalte was.

Het is onderhand echt de vraag waarom profvoetballers zich niet wat beter concentreren, waarom ze makkelijke ballen niet gewoon goed geven. Het kan toch niet zo zijn dat ze die op het oog eenvoudige passes niet beheersen. Philippe Sandler van PEC, die vorige week een contract voor Manchester City tekende, behoorde tot dat rijtje der gemakzuchtigen. Hij voetbalt altijd met flair en zelfvertrouwen, maar de aandacht is een beetje met hem op de loop gegaan, zo leek het zaterdag in Eindhoven.

Nonchalance

Door nonchalance viel in feite ook de beslissing. Mokhtar, een fijne dribbelaar, verspeelde de bal veel te makkelijk in kansrijke positie. Linksachter Brenet speelde daarop lang en diep op de sprintende Lozano, die buiten het strafschopgebied wat ongelukkig werd geschept door doelman Van der Hart, die op deze manier de tweede doelman van Zwolle was (na Boer in het bekerduel met AZ) die binnen een halve week met de rode kaart kon vertrekken.

Derde doelman Mike Hauptmeijer, 20 jaar jong, hield nog een paar minuten de nul. Met de laatste actie voor rust scoorde PSV. Luuk de Jong kopte de hoekschop van Lozano bij de tweede paal in, nadat hij hoog uittorende boven verdediger Freire.

Joshua Brenet (PSV, L) en Younes Namli (PEC, R). Beeld anp
Joshua Brenet (PSV, L) en Younes Namli (PEC, R).Beeld anp

Geen geloof

Het rood voor Van der Hart was vooral sneu voor aanvaller Ondaan, die vanwege de doelmanwissel weer naar de kant moest, nadat hij een kwartiertje eerder was ingevallen voor de ook al geblesseerde Dekker. Na de 1-0 was het duel beslist, mede omdat Zwolle totaal geen geloof had in met tien man behaald succes. De Jong scoorde ook nog 2-0, met het hoofd, na een prachtig balletje van Lozano, en 3-0, op aangeven van Brenet, die zelf ook scoorde, op fraaie wijze, met een geplaatst schot in de verre hoek. Zo speelde PSV na rust heel behoorlijk, al was dat dan tegen tien spelers.

PSV kan rustig toezien of Ajax zondag van NAC wint en speelt woensdag in de midweekse ronde opnieuw thuis, tegen Excelsior. Dan kan het de zegereeks uit de jaren tachtig van de vorige eeuw verbeteren, en opnieuw een stapje zetten richting landstitel.

Meer over