PSV wint, maar heeft het lek nog niet boven

LEEUWARDEN - Cambuur 1

PSV 2

Zuchtend en steunend sleepte PSV zich woensdagavond in de Friese kou naar een zege op Cambuur. Met de 1-2-overwinning bleef trainer Phillip Cocu een nieuwe zeperd bespaard, al was het spel van de Eindhovenaren te pover om ook maar van een begin van een herstel te spreken.

Nu PSV afstevent op de slechtste seizoensprestatie in de laatste 46 jaar, zijn alle ogen gericht op de geplaagde oefenmeester, die maar geen grip op zijn elftal lijkt te krijgen. Groot was zijn opluchting na een hectische avond in Leeuwarden, waarin PSV geflatteerd de drie punten bij elkaar ploeterde.

'We hebben een 1-0-achterstand omgebogen in een overwinning. Voor die mentale weerbaarheid verdient de ploeg complimenten', zei Cocu. Dat nog lang niet alles goed was gegaan, had hij ook gezien. 'Maar de spelers hebben datgene gedaan wat ze weleens wordt verweten na te laten: voor iedere centimeter knokken.'

Ze zijn het Cocu nauwelijks kwalijk te nemen, die zalvende woorden. In deze fase grijpt hij elk lichtpuntje aan om de zaken rooskleuriger voor te spiegelen dan ze zijn. Maar het lek is nog lang niet boven: PSV werd in de eerste helft een half uur overspeeld.

En dat terwijl Cambuur-trainer Dwight Lodeweges vooraf had aangekondigd dat zijn ploeg van de eigen kracht zou uitgaan. Verrassend was dat niet: elke enthousiast spelende ploeg heeft kans tegen PSV, bleek deze jaargang al meerdere keren.

Cocu zal vooraf ongetwijfeld dezelfde woorden als Lodeweges hebben gesproken tegen zijn spelers, maar het verschil tussen PSV en Cambuur zat hem gisteravond in de uitvoering: de intensiteit van de duels, het anticiperen op balverlies. In dat opzicht was het niet verwonderlijk dat na 106 seconden de bal achter PSV-doelman Jeroen Zoet lag, na een inzet van Elvis Manu. Het 'tien, tien, tien' van de Cambuur-fans moet als een mes door de ziel van de trainer hebben gesneden.

Cocu had Adam Maher buiten de basis gelaten. Met Oscar Hiljemark mikte Cocu op meer 'power en dynamiek', zaken die hij bij de grote zomeraankoop kennelijk onvoldoende ontwikkeld vindt. Of Maher begrip voor de wissel had, wist Cocu niet. 'Dat ga ik niet aan hem vragen. Misschien had-ie het niet verwacht. Het gaat mij om het team. Daarover ben ik vandaag tevreden.'

Na het voortvarende begin van Cambuur kwam PSV ogenschijnlijk uit het niets tien minuten voor rust op gelijke hoogte. Uitgerekend de man die zichzelf deze week zo'n slechte dienst had bewezen, Jeffrey Bruma, zette PSV met een fraaie kopbal op 1-1. Na de training van dinsdag was het tot een woordenwisseling gekomen tussen spelers en een groep supporters, die met een megafoon hun onvrede hadden geuit over de werkethiek van de PSV-spelers. Volgens betrokkenen zou Jeffrey Bruma hen voor 'mongolen' hebben uitgemaakt en hebben gezegd dat ze hun 'bek moesten houden'.

De verdediger twitterde naderhand: 'Dit was geen steun aan de spelersgroep noch de club. Morgen een belangrijke wedstrijd, we moeten ons daarmee bezighouden.' In plaats van de minachtende reactie van Bruma krachtig te veroordelen, organiseert de clubleiding van PSV vandaag een bijeenkomst om 'de kou uit de lucht te halen'.

Zo ging het bij eerdere incidenten ook: Luciano Narsingh die kauwgomkauwend voor de camera's staat, Maher die met droge ogen beweert tevreden te zijn over zijn bijdrage in het duel met RKC, Bruma die een obsceen gebaar naar Feyenoordfans maakt: niemand van de leiding die de spelers corrigeert en hen wijst op hun gedrag.

Gevraagd naar een reactie op het incident bij de training, begon ook Cocu direct met bagatelliseren. 'Volgens mij valt het allemaal wel mee. Ik ben er niet helemaal bij geweest, maar die mensen zijn ergens niet tevreden over en wilden dat kenbaar maken. Ik denk dat we vandaag het juiste antwoord hebben gegeven.'

Die bevrijdende treffer voor PSV viel een kwartier na rust, door Jürgen Locadia. Knullig balverlies van Manu ging daar aan vooraf. Hij stelde Narsingh in staat voor te zetten op Locadia, waarna de zege van PSV een feit was. Daarmee liet Cambuur een goede mogelijkheid lopen: als er ooit een moment is geweest waarop PSV verslagen had kunnen worden, dan was dat gisteravond wel.

Go Ahead - RKC 2-2, NEC-NAC 1-1

Go Ahead Eagles en RKC hebben woensdagavond beide een kostbaar punt veroverd. Na een bloedstollend slot werd het 2-2. In de slotfase zette eerst Xandro Schenk de Eagles op een 2-1-voorsprong, maar in blessuretijd bracht Romeo Castelen de gelijkmaker op zijn naam. De andere doelpunten kwamen op naam van Jop van der Linden (1-0) en Damiano Schet (1-1).

NEC is in 2014 nog steeds ongeslagen in de eredivisie. Het speelde gelijk tegen NAC: 1-1. Rydell Poepon zorgde na ruim een kwartier voor 0-1, Rens van Eijden bracht zes minuten later de gelijkmaker op zijn naam. NEC speelde woensdag vanaf de 77ste minuut met tien man na de tweede gele kaart voor Tobias Haitz.

undefined

Meer over