PSV tankt vertrouwen op weg naar clash met Atlético

Op het dooie akkertje heeft PSV het eilandje waar het met Ajax op bivakkeert verder laten afdrijven van de rest van de eredivisie. Treffers van Davy Pröpper en Gastón Pereiro voor rust deden Heracles, tot vanavond nummer drie op de ranglijst, de das om.

PSV-speler Davy Propper scoort de 1-0. Beeld ANP
PSV-speler Davy Propper scoort de 1-0.Beeld ANP

Negentien punten is het gat nu met de nieuwe nummer drie, AZ. Ajax kan als het morgen van Excelsior wint weer op een punt komen van de in 2016 in competitieverband uitermate soeverein opererende Eindhovenaren.

Het had een aardige proeve van vorm en scherpte moeten zijn voor PSV. Heracles won in Almelo het eerste onderlinge treffen voor de competitie en mocht tijdens het bekerduel net zoveel aanspraak maken op de winst als PSV, dat toen pas in de verlenging toesloeg.

Al vanaf de aftrap werd duidelijk dat PSV op de vooravond van het treffen met Atletico Madrid in de achtste finales van de Champions League de klus zo vlot mogelijk wilde klaren. Soepel combineerden en soleerden de manschappen van Cocu door de tukkerse linies die een week eerder al tot rafels waren gereten door AZ (3-6).

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Jeffrey Bruma, de verstandigste jongen

'Als ik iets moest verbeteren, was het mijn mentale weerbaarheid.' Aldus Jeffrey Bruma (24), centrale verdediger van PSV. Hij verheugt zich op het duel met Atlético Madrid, woensdag in de achtste finale van de Champions League. Lees hier het interview. (+)

PSV-speler Jurgen Locadia (l) in duel met Wout Droste van Heracles Almelo. Beeld ANP
PSV-speler Jurgen Locadia (l) in duel met Wout Droste van Heracles Almelo.Beeld ANP
PSV-supporter. Beeld ANP
PSV-supporter.Beeld ANP

Ontembaar

Vooral de linkerflank, gevormd door de opstomende back Willems en naar binnen trekkende buitenspeler Locadia, was ontembaar als een op hol geslagen olifant. Al binnen drie minuten leidde een penetratie van Willems tot de 1-0 van Pröpper. De middenvelder schoot simpel binnen na door Willems op maat te zijn bediend.

Meest pijnlijke voor Heracles, en ook wel voor het aanzien van de totale eredivisie, was de wijze waarop huurling Marco van Ginkel in de twaalfde minuut de as van het veld gebruikte als een soort catwalk op weg naar het doel van Heracles-goalie Castro. Die keerde het schot van de voormalige bankzitter van Stoke City, AC Milan en Chelsea overigens knap.

Anders was de 'topper' toen al beslist geweest in Eindhoven. Doordat PSV de vele vooral door Willems geboden mogelijkheden om zeep hielp, mocht Heracles nog wel even hopen. Heracles-middenvelder Bruns schoot drie minuten voor rust bijna de gelijkmaker binnen, maar PSV-doelman Zoet redde.

Wout Weghorst maakt een overtreding op Jeffrey Bruma. Beeld ANP
Wout Weghorst maakt een overtreding op Jeffrey Bruma.Beeld ANP

Duwfout

De naam van de keeper werd even later gescandeerd toen PSV een strafschop kreeg na een lichte duwfout van Heracles-spits Weghorst op PSV-verdediger Bruma na een corner. PSV en strafschoppen is dit seizoen geen gelukkig huwelijk, maar Zoet bleef in zijn eigen strafschopgebied en zag Pereiro, die de voorkeur kreeg boven Narsingh, zich uitstekend van zijn taak kwijten.

Mocht Heracles toen nog hopen? Ja, want PSV liet dit seizoen na rust al vaker de teugels los met soms fatale gevolgen. Scherpte en inzet kalfden na rust ook wel wat af, maar in de problemen kwam de koploper eigenlijk geen moment. Het had zelfs op 3-0 moeten, maar de ingevallen Narsingh wipte na een geweldige aanval de bal net naast het doel.

Wout Droste moet geblesseerd het veld verlaten. Beeld ANP
Wout Droste moet geblesseerd het veld verlaten.Beeld ANP
Meer over