PSV stelt fans ook in slotduel op de proef

Zo flitsend als PSV het seizoen begon, zo langdradig was het slotstuk. Het publiek kwam alleen voor het waarschijnlijke afscheid van Ji-Sung Park van de banken.

EINDHOVEN - PSV 2

NAC 0

Hij kreeg de microfoon in zijn handen gedrukt, dus werd er iets van een boodschap van hem verlangd. Ji-Sung Park had niets ingestudeerd. De 33-jarige Koreaan bleef volledig zichzelf en zei alleen maar: 'Dank u wel'. Het was oprecht. Meer woorden waren er ook niet nodig.

Was het een definitief vaarwel van het publiek in Eindhoven? Waarschijnlijk wel. Al deed de onvermoeibare middenvelder van PSV na de laatste wedstrijd van het seizoen tegen NAC zijn best alle opties open te houden. Binnenkort hakt hij een knoop door. De geest wil nog wel, maar het lichaam protesteert steeds vaker en heviger.

En dan met name zijn onwillige knie, waaruit de pijn maar niet wil verdwijnen. Die knie heeft rust nodig. Veel rust. Een week of vier, vijf zeker. En dan? Dat is de vraag. Hij kan terug naar Queens Park Rangers in Engeland, waar hij nog een jaar onder contract staat. Hij kan zich opnieuw laten verhuren, zoals dit seizoen aan PSV. Of hij besluit dat het welletjes is geweest.

Park lachte. Binnenkort geeft hij uitsluitsel. Mocht hij zijn laatste wedstrijd zaterdag hebben gespeeld, dan was het een afscheid in stijl. Niet vanwege de wedstrijd, want PSV - NAC (2-0) was een anderhalf uur durende strafexercitie. Wanstaltig slecht voetbal. Spelers zonder enige interesse om het publiek nog één keer te vermaken. Depay scoorde voor rust, Bruma erna. Hoogtepunten kon je het nauwelijks noemen.

In blessuretijd was er de applauswissel die al het voorgaande enigszins compenseerde. Park werd naar de kant gehaald, Oscar Hiljemark verving hem voor de slotminuten. Voor de ogen van Guus Hiddink en de weer voorzichtig opkrabbelende hoofdcoach Phillip Cocu kreeg Park het eerbetoon dat hem toekomt.

In de kwalitatief steeds schralere eredivisie was hij zo'n speler die zeldzame kwaliteiten als opofferingsgezindheid en dienstbaarheid vertegenwoordigde. Park was er voor het team en niet voor zichzelf. Hij gaf alles, knokte zich leeg en dat was het wat het publiek in Eindhoven zo in hem heeft gewaardeerd.

Met zijn publiekswissel kwam een einde aan een wonderlijke avond in Eindhoven, waar het publiek PSV - NAC in stilte leek te ondergaan. De murw gebeukte aanhang nam de wanvertoning lijdzaam tot zich. Het ergste leed was toch al geleden. En met de zege was dan tenminste nog de vierde plaats op de ranglijst veiliggesteld. Geen play-offs dus.

En daar was het in de 34ste en laatste speelronde allemaal om te doen geweest. Na een sportief opnieuw dramatisch seizoen met liefst elf nederlagen mocht tegen NAC, dat een punt nodig had om de nacompetitie definitief te ontlopen, geen punt meer worden gemorst. Achtervolgers Vitesse en Heerenveen moesten op afstand worden gehouden. En zo geschiedde. Niets meer dan dat.

Na afloop was er eerst een dankwoord van aanvoerder Georginio Wijnaldum. Hij prees de supporters die altijd achter de ploeg waren blijven staan.

Dat er wel degelijk sprake is van onvrede onder de fans bleek uit een groot spandoek dat voor de wedstrijd werd getoond. Daar stond op: 'Al 6 jaar geen kampioen, tijd voor een volledig nieuw bestuur komend seizoen'. Dat was het wel. Verder geen spreekkoren. Een ingetogen protest van een moedeloos geworden aanhang.

In het seizoen 2012-2013 hadden de winnaarsmentaliteit en de routine van coach Dick Advocaat en de teruggekeerde aanvoerder Mark van Bommel de landstitel moeten terugbrengen naar Eindhoven. Maar PSV kon het eeuwfeest niet van een gouden rand voorzien.

Dit seizoen werd besloten in te zetten op een beginnende hoofdtrainer, Cocu dus, en een volledig verjongde spelersgroep. Na een fraaie en bevlogen start trad het verval in, met de inmiddels bekende gevolgen. Miljoenenaankoop Adam Maher kon niet beantwoorden aan de hoge verwachtingen. Het veel te snel bejubelde talent Zakaria Bakkali werd het hoofd gek gemaakt, waarna zijn ontwikkeling compleet stagneerde.

Bryan Ruiz werd in de winterstop gehuurd van Fulham. Maar de ooit bij FC Twente excellerende Costa Ricaan bleek, zoals was te verwachten, ook niet de speler die de rest bij de hand kon nemen. Zaterdag ging hij na 73 minuten onder striemend gefluit naar de kant.

Zijn vervanger Luciano Narsingh, toch een tijdje international onder bondscoach Louis van Gaal, heeft nu een verloren seizoen achter de rug. De hem gegunde speeltijd na zijn terugkeer van een langdurige blessure was gelimiteerd. Zo kende het seizoen van PSV vooral verliezers.

De immer dienstbare Ji-Sung Park uit Zuid-Korea, die PSV in zijn eerste periode (2003-2005) had leren kennen als een club die wat voorstelde in Europa, erkende dat.

Ook zijn eigen rol had hij graag wat betekenisvoller gezien. Het kwam er zakelijk uit. Hij had zich erbij neergelegd.

undefined

Meer over